12 april 2008

Londonguide

Jag fick frågan av barajagjohanna om tips på mysiga affärsstråk i London och mitt svar blev så långt att jag publicerar det som ett inlägg istället. Så kan andra också läsa om det.

Oxford Street har de flesta redan sett och det är ett myller av människor och bilar så när jag bodde i västra London brukade jag oftast shoppa kring Kensington High Street istället. Där finns det ett koncentrat av de största butikskedjorna, men om det är mysigt... det vet jag inte. Det är i alla fall vackrare än Oxford Street och inte allt för långt från Harrods om man nu hade tänkt sig ett besök där (inte för att man har råd att köpa något, men man kan se det som ett shoppingmuseum och toaletterna är i alla fall exklusiva och gratis).

Om det är soligt kan man ta en paus i shoppingen och sätta sig i Kensington Gardens (siamesisk tvillingpark till Hyde Park) som ligger alldels intill Kensington High Street och sedan kan man promenera (eller ta bussen) uppför Kensington Church Street i riktning mot Notting Hill. Det finns småbutiker längs med hela den sträckan (och Portobello Road där det är marknad på lördagar ligger alldeles intill).

Om man går lägre västerut på Kensington High Street finns det också en annan, lite mer förbisedd park som heter Holland Park. Den är mindre, mysigare och har en japansk trädgård.

Camden Market är mysigt, bohemiskt och kan vara värt ett besök om man inte varit där. Stråken kring South Kensington, Sloane Square och Chelsea är också vackra att strosa runt i, men exklusiva.

Riktigt charmigt - och en av mina favoriter - är Hampstead i norra London. Där är det mer småstadskänsla och småbutiker, men det är också ett dyrt område och ligger i zon 2/3 om man orkar ta sig dit. Gå av vid Hampstead station och du befinner dig mitt i shoppingkvarteren. Finns också en massa mysiga caféer och ett crêperi.

I södra London ligger Greenwich som också är mysigt att gå runt i. Där finns caféer, bokhandlar och småbutiker. Och ännu en park. London är full av parker.

När det gäller barer och restauranger kan jag tipsa om Islington (station: Angel). Hårdpackat med alternativ - allt inom gångavstånd. Upptäckte själv nyligen en liten gågata, gömd bakom Upper Street, som heter Camden Passage och är kantad av små gulliga butiker och antikvariat - och en pub förstås.

Vill man vara närmare stan ligger det lilla restaurangtorget vid James Street mycket centralt (station: Bond Street). Strategiskt bra placerad och en mysig oas strax bortom trafikmyllret på Oxford Street.

Jag bor ganska nära Highgate Village (northern line till Archway och sen 5 minuters busstur därifrån) och vi går ibland till någon pub eller restaurang där (puben The Flask är jättemysig med uteservering på sommaren), men om man inte har vägarna förbi är det kanske inte riktigt värt att åka hela vägen dit. Highgate Village är litet, gammalt och charmigt, uppflugen på en kulle med utsikt över London - men man har sett det mesta på 5 min. Om man nu inte ändå hade vägarna förbi Karl Marx grav (Highgate cemetary) eller Hampstead Heath (naturområde) och vill avsluta kvällen på en mysig pub.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Längtar dit, det var många år sedan jag var i London...Det är verkligen en underbar stad.
Ha en trevlig helg!

http://jomari.se
http://jomari.topplista.com

Lisa Christensen sa...

London kan vara underbart i små doser. Blev faktiskt själv sugen på att gå runt i stan (en sista gång) när jag skrev...

Trevlig helg du med!

Anonym sa...

Vad roligt, tack, vilken hjälp! Vilken tunnelbanestation ligger närmast Kensington High Street? Och Camden? Vi kommer bo i Bayswater och jag vet inte riktigt hur nära saker och ting det är, sist bodde vi också där men åkte tunnelbana överallt ändå.

Jag jobbar nu och är lite stressad, men det är mycket möjligt att jag återkommer med fler frågor... :)

Lisa Christensen sa...

Kensington High Street ligger vid High Street Kensington-stationen (circle eller district line) och Camden vid Camden Town (northern line). Bayswater ligger centralt och är inte alls långt från Notting Hill och Kensington, bara 1-2 stopp med tunnelbanan. Man kan också ta en massa bussar dit.

Hoppas ni får uppleva mycket och återkom om det är något annat du undrar över!

Anonym sa...

Spotted this piece of writing on Twitter and particularly liked it, otherwise I would not have seen it without Twitter.


My web-site ... onememo.com