18 april 2008

Namn

Vi kan inte riktigt komma överens om namn. Vi vet inte heller vilket land som kommer att bli vår slutgiltiga destination så vi måste ha ett namn som fungerar i flera olika länder, på flera olika språk.

J vill gärna ha ett traditionellt namn. Jag är inte alltför avantgardisk, men det får gärna vara lite ovanligt. Plockar helst inte namn från tio-i-topp-listan även om jag inser att jag är ett barn av min tid och gillar namn som Emma - helt av mig själv! Tycker att det är jag som kommit på det namnet (jag tjingade ju på det redan när jag var barn och inga andra barn hette Emma). Men tydligen har alla i min generation gjort samma sak. Och då vill jag inte vara med. Även om två av mina favoritpojknamn också finns med på listan.

Å andra sidan kommer vi kanske inte att bo i Sverige så då spelar det ju ingen roll... Svenska vanliga namn kan ju till och med låta exotiska utomlands. Men problemet är bara att man inte vet hur namnet uppfattas i andra länder. Namn som jag tycker är fina och som är populära i Sverige är kanske jättetöntiga på danska och ett franskt namn som jag tyckte lät som namnet på en ung vacker tjej lät i fransmännens öron som en gammal rynkig tant, vilket i och för sig innebär att detta namn om ett par år (när denna tant är alltför uråldrig för att utgöra ett hot) kommer att göra storstilad comeback.

Jag antar att man inte kan finna ett namn som är populärt (men inte för populärt) överallt, så min slutsats får bli att bara välja det namn som jag och J tycker om. Och bara det är svårt nog!

Men om man vill undvika tio-i-topp: Här är svenska topplistan för nyfödda (2007)

Flickor
 1. Wilma
 2. Maja
 3. Ella
 4. Emma
 5. Julia
 6. Alice
 7. Alva
 8. Linnea
 9. Ida
 10. Ebba
Pojkar
 1. William
 2. Lucas
 3. Elias
 4. Oscar
 5. Hugo
 6. Viktor
 7. Filip
 8. Erik
 9. Emil
 10. Isak
Som ni säkert redan vet är ju J dansk. I Danmark ser motsvarande topplista ut så här:

Flickor
 1. Mathilde
 2. Emma
 3. Laura
 4. Freja
 5. Sofie
 6. Anna
 7. Caroline
 8. Ida
 9. Sarah
 10. Maja
Pojkar
 1. Mikkel
 2. Lucas
 3. Mathias
 4. Noah
 5. William
 6. Oliver
 7. Mads
 8. Magnus
 9. Christian
 10. Emil

9 kommentarer:

Sanna sa...

Båda mina barns namn finns med på listan....hm det är tur att killen nu är 10 och tjejen 4 så var det nästan jag som kom på dom**ler**
namn är svårt.. vi hade bestämmt ett namn på lilltjejen, men när hon kom var det inte alls det vi hade bestämmt hon var som en liten skör linnéa blomma, så hon fick heta det... Idag hade vi däremot helt säkert gett henne namnet VILDA.

Hoppas att du får en härlig helg, här har vi kanon väder just nu så vi ska ut med båten
KRAM

Marie sa...

Jag ar pa din linje dar! Jag vill inte ha ett namn som alla andra barn har, jag vill ha ett speciellt namn eftersom varje barn ar unikt ju! Sa tanker jag.... Fast jag tycker att Freja ar otroligt vackert!

Lisa sa...

Sanna: Jag tycker absolut inte att det är fel att välja namn som är populära (har ju själv tre av mina favoritnamn på listan). Det viktigaste är att man själv tycker om det, man ska ju inte välja ett ovanligt namn bara för ovanlighetens skull. Dessutom tycker jag att Linnéa är ett jättevackert namn!

Det är jättesvårt att hitta det perfekta namnet (speciellt som man är två som ska vara överens), men det är kul att leka med olika alternativ. Som du säger vet man ju inte heller vad de passar att heta förrän man ser dem...

Ha en härlig båttur! Här är det gråmulet och ska regna hela helgen tyvärr.

Kram!

Marie: Det är så jag också tänker och så upptäcker man att alla andra också har upptäckt ens unika namn!

Mitt absoluta favoritflicknamn är dock lite ovanligare, men jag har svårt att få med J på noterna...

Thérèse sa...

Det är knepigt det där med namn. Så ska man ju helst vara överens också , det var lite svårt för oss... När dottern föddes fastnade vi båda för Miranda (har aldrig skrivit mina barns namn på bloggen ...) och det är ju lite ovanligt. I Spanien där vi bodde och hon gick i skola är namnet dock ett efternamn. Fast det var ingen som sa något om att hon hade ett efternamn som förnamn. Jag har flera gånger fått frågan om hon är uppkallad efter en karaktär i Sex and the City. Ett program jag sett ganska sällan. Vi gillade bara namnet och har ingen förebild vi uppkallade henne efter. Nu när hon är lite äldre är hon lite missnöjd med att hon inte har någon namnsdag men hon har tre namn till och dom tror jag finns i almanackan

En del föräldrar påstår att dom först efter barnet är fött känner att ett visst namn känns helt rätt.

Men det är knepigt med namn och man funderar mycket men sen brukar det kännas rätt till slut.

Lisa sa...

Miranda är ett väldigt fint namn tycker jag! Och det inte så många som heter Miranda. Men det är nog sant att endel förknippar det med Sex and the City numera.

Barn verkar bli missnöjda med sina namn hur man än gör, så jag antar att jag kommer att få stå till svars sen, haha! Jag var själv otroligt missnöjd med mitt eget namn; det var tråkigt, fanns inte med i almanackan och så rimmade det på allt möjligt hemskt. Men nu tycker jag att det är helt ok, Lisa funkar i de flesta länder.

Anne sa...

Laura är fint. jag har tre danska kusiner som heter, Mads och Mikkel hehe.

Lisa sa...

Tycker om Laura [Lora], men är inte så förtjust i det svenska uttalet. Men om man tänker på det som italienskt får det en annan charm...

barajagjohanna sa...

Om det blir en flicka, döp henne till Johanna, för jag har faktiskt aldrig varit missnöjd. ;)

Jag älskar namnet Isolde annars... (vilket ju dessvärre fungerar mycket bättre i än utanför Norden...)

Lisa sa...

Haha, vi får se! Isolde har jag faktiskt föreslagit för J, men han ville inte...