11 april 2008

Mamma och lyxhemmafru?

Som allt annat här är det dyrt att ha barn. De som arbetar har rätt att ta ut 52 veckors mammaledighet. So far so good, men tyvärr tillkommer den tråkiga nyheten att man bara får betalt för hälften av tiden. Om man nu inte har ett schysst jobb som har en annan policy. Pappor har rätt att ta 1-2 veckor någon gång under barnets första 56 dagar.

Att ha barnet på dagis kostar förstås också. Omkring £1000 (ca 12.000 kr) i månadsavgift är inte ovanligt. Vissa har alltså inte råd att jobba och måste bli hemmafruar vare sig de vill eller inte.

Själv har jag svårt att förstå hur människor i London egentligen har möjlighet att ha barn
överhuvudtaget. Bara en trerumslägenhet kostar kanske 20.000 kr i månaden och långt ifrån alla får ut en lön som står i proportion till desssa omkostnader. Det finns counsil flats som är billigare, men då får man räkna med att man kanske måste bo i ett Tjernobyl-deprimerande område där det är osäkert att gå hem på kvällarna.

Londonlivet med barn ter sig inte så glamouröst för alla.

4 kommentarer:

Anonym sa...

London och Paris är två ställen där jag knappt tycker mig se barn. Åtminstone inte barnvagnar. I Paris tunnelbana är det inte så konstigt med tanke på att det är trappa på trappa på trappa på trappa på tr... ja, du förstår.

Apropå London. Jag ska dit på onsdag. Var där för första gången i höstas, vilket var en kaotisk resa och vi hann inte med så mycket. Vad finns det egentligen för pärlor i London? Big Ben, Buckingham Palace och sånt där tråkigt är vi inte särskilt intresserade av, utan mer om det finns några mysiga affärsstråk (med betoning på mysigt istället för gigantiskt stort med miljoner stressade människor). Om du har tid och lust får du gärna dela med dig av något. :)

Sara sa...

Nej, jämfört med svenska system är föräldraledighet i england och frankrike under all kritik...

Anne sa...

I Australien finns ingen mammaledighet alls. Kan inte stanna här om det blir barndags med andra ord.

Lisa Christensen sa...

Barajagjohanna: Det är samma sak här som i Paris - trappor överallt! Och överfulla vagnar. Kan räkna de få gångar jag sett barnvagnar i tunnelbanan på en hand. Jag förstår inte vad handikappade tar sig till.

Kul att du ska besöka London. Påbörjade ett svar här, men insåg snart att det växte så det fick bli ett helt inlägg :)

Sara: Man inser verkligen hur bra det svenska föräldrarsystemet är när man bor utomlands. Hur länge kan man vara föräldrarledig i Frankrike?

Anne: Oj, ingen alls? Vad gör mammorna där? Är de hemmafruar eller har de barnflickor?