4 april 2008

1-2 glas vin i veckan?

Här i Storbritannien uppmanar man naturligtvis inte att gravida dricker alkohol, men det anses ok att dricka 1-2 glas vin 1-2 gånger i veckan. När jag var i Frankrike såg jag också gravida som drack. Här händer det att man ser gravida som röker. För mig känns det avigt, som om det hela inte riktigt går ihop, som om jag måste ha fått en tillfällig hallucination.

Men bortsett från mina invändningar mot de brittiska rekommendationerna tycker jag att vården här i London har varit förvånansvärt bra. (
Jag får väl ha överseende med att barnmorskan inte förstår hur datorn fungerar och att mesta tiden av mitt senaste besök gick åt till att hon skulle kolla i bruksanvisningar för att kunna skriva in mitt blodtryck i deras datasystem.) Ok att stolarna i väntrummet kanske har trasiga armstöd, att det finns spackelfläckar lite här och var och att det mesta arkiveras i pappersformat. Men läkarbesök är gratis för alla och man kan få tid samma dag man ringer. Gravida får gratis medicin. Vi har fått VIP-behandling på akuten. I och för sig skickade vår indiske mäklare sin gravida fru till Indien för att han inte litade på den engelska sjukvården, men om jag ska summera mina egna erfarenheter från min tid här har det mesta med sjukvården varit positivt.

4 kommentarer:

Sara sa...

Det vetrkar vara så olika med mödravård! I Frankrike är barnmorskor knappt inblandade, utan det ska vara specialistläkare och privatkliniker från dag ett... Det verkar som att jämfört med Sverige är en graviditet mycket mer medikaliserad.

Lisa Christensen sa...

På sätt och vis skulle jag inte ha något emot specialistläkare och privatvård från dag ett eftersom jag är så nojig av mig :) Här var första mötet bara med en allmänläkare som sa grattis och sen var det bye, bye! Han kollade inte ens mitt blodtryck eller frågade vad jag tog för mediciner.

Basilika sa...

Haller med. Man har ju blivit matad med att svensk sjukvard ar bast i varlden men jag minns att det var stort omojligt att fa en lakartid och varje gang man besokte en vardscentral/narakut sa maste man betala aven om det bara var for att prata med sjukskoterskan i 5 min. Precis som du skriver far man ju traffa lakare samma dag om man behover har och inte kostar det natt heller. Sa jag har overseende med den sunikiga inredningen jag med! *leende*

Lisa Christensen sa...

Basilika: Man får vänta en evighet i Sverige, en som jag känner höll på att dö och de vägrade först skicka ambulans. Då spelar det liksom ingen roll om allt är fint och nymålat. Men oftast har de resurser när man väl får vård. Jag hoppas att jag kommer att få en positiv upplevelse!