22 maj 2008

Sovregler

Det är inte helt lätt att veta hur man ska sova på natten. I England informerade barnmorskan om att man inte ska sova platt på rygg efter vecka 18 för då kan barnet trycka på något stor pulsåder och både barnet och man själv kan få syrebrist, så det lät ju inte så kul. Man kan sova på rygg, om man ligger upphöjd i 40-gradersvinkel informerade hon.

Alltså har jag bullat upp med kuddat och halvsuttit i sängen som en kung på 1600-talet, men under natten rumstrerar jag ändå om i sömnen och vaknar upp i det livsfarliga ryggläget. Som tur är vid liv.

Sidan får man förstås sova på - för barnmorskan, inte för bebben. Enligt barnmorskan ska man helst sova på vänster sida dessutom eftersom det är bäst för syresättningen av blodet.

Som ni förstår är det lite prestationsångest över det här med att sova.

8 kommentarer:

ann sa...

Hahaha! Jag får nog än en gång citera Strindberg (?) "En grossess är ingen sjukdom". :) Ibland kan man tro att det är rent ut sagt livsfarligt att vara gravid ju...

eva sa...

Hahaha! Ja, verkligen tur att du inte vaknar och märker att du inte är vid liv...

Sara sa...

Det är lite prestationsångest över mer än sömnen! Som jag inte har reflekterat över, förutom att jag slutat ligga på mage.

londongirl sa...

Kämpigt värre! Man får väl vara glad om man får nån sömn överhuvutaget i slutet av en graviditet! ;-)

Sov gott hur du än gör det!

Lisa sa...

Ann: Haha, nej, men det kan vara smittsamt :)

Eva: Ja, det vore lite obehagligt, haha!

Sara: Vänta bara! ;)

Londongirl: Det lär bli värre alltså? Ja, man får inte sin nattliga skönhetssömn precis :)

ann sa...

Smittsamt säger du..? Hrm... Det e nästan så att man hoppas du har rätt :P

Hanna sa...

Jag märkte av det där med att barnet lade sig på någon viktig pulsåder när man sov på rygg. Det tog inte många minuter innan mina ben domnade, av lokal syrebrist, så det var bara att överge alla försök att ligga på rygg.

Lisa sa...

Hanna: Jaså, du märkte av det. Har inte riktigt känt av det än, men det känns inte lika bekvämt att ligga på rygg längre så jag undviker det i förebyggande syfte.