4 juli 2007

Danskt cykleri

Oj, oj, oj, vad det cyklas i Köpenhamn. Överallt ser man cyklister och överallt är det breda, säkra cykelbanor. Det finns cyklar i alla former. Många skjutsar runt sina barn i "lådor" som hänger fast med cykeln.

Cykleriet är något resten av världen borde ta efter.

En cykel med "barnvagn" där framme.

Christianiacyklarna är populära i Danmark.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har faktiskt funderat på att köpa en stor trehjuling eller någon sån där cykel om det går att hitta nån i Sverige. Faktiskt ingen dum ide. Tänkte ha den till att cykla och storhandla t.ex. Mycket miljövänligare än bil. Men frågan är om det fungerar på vintern med is och kyla...

Anonym sa...

I Linköping, där jag pluggade och bodde i världens sunkigaste korridor, cyklade precis ALLA! De körde tom cykel genom Mc Donald´s drive-in - jag skojar inte!

Anonym sa...

... Och det var alltid, jag menar verkligen ALLTID, motvind i den där stan! Vart man än cyklade. Jag minns att jag svor högt och blev alldeles illröd i ansiktet varje dag när jag cyklade till och från universitetet.

Lisa Christensen sa...

Eva: Ja, sådana cyklar är väldigt praktiska. Som små bilar nästan som man kan transportera saker i. Men cykelbanorna är mycket bättre i Danmark. Den ligger mellan de parkerade bilarna och trottoaren, så man behöver inte (som i Stockholm) vara rädd för att en bildörr ska öppnas eller att en parkerad bil plötsligt ska köra ut.

Du kan ju låna min "vanliga" cykel. Den står i min källare. Men var försiktig och använd hjälmen :)

Ann: Genom McDo-drive-in, ha ha!! I Linköping är de miljövänliga. Men det är nog lättare att cykla runt i en stad som har mindre avstånd. Att ta sig med cykel från den ena änden av Stockholm till den andra tar ju lite tid...

Anonym sa...

Ann: I Danmark var der for nogle aar tilbage en musiker/entertainer som ville i Folketinget (Riksdagen), og et af hans valg garantier var mere medvind paa cykelstierne. Der var ikke mange der tog han alvorligt, men han blev valgt og sad 4 aar i folketinget.
Der kom ioevrigt ikke mere medvind men saadan er det jo med politikere.