1 juni 2007

Bostadsmarknaden i UK

I Storbritannien är det väldigt populärt att bli "property developer". Man köper en ruffig bostad, renoverar den och säljer vidare. Sedan tar man vinsten (ofta en årsinkomst stor) och köper ytterligare en bostad, renoverar, säljer osv. Här kan man köpa en lägenhet och verkligen äga den. I Sverige äger man ju ändå inte sin bostadsrätt riktigt. Man kan t.ex inte hyra ut hur som helst, utan måste ha föreningens tillåtelse.

Många här
i London har förstås inte råd "to get on the property ladder" och måste hyra. Ett rum kostar ungefär som en tvåa, trea i Stockholm, men det beror också vilket område man bor i. När jag bodde i Fulham (som är ett eftertraktat område) betalade jag "bara" £350 för ett rum som var ca 9 kvm. Det var ett fynd! Men så regnade det också in genom taket och elementet fungerade inte under de första (vinter-) månaderna jag bodde där.

Det är inte samma bostadsbrist här som i Stockholm och man kan lätt hitta ett rum om man söker på t.ex Gumtree. Men det är som sagt inte billigt. Även de som har en (med svenska mått) hög årslön delar lägenhet. Man kan undra hur folk överhuvudtaget kan ha en familj i denna stad, men det finns något som kallas för counsil flat. Det är som en kommunal lägenhet som familjer med låg inkomst kan få bo i. Lägenheterna är billiga, men tyvärr brukar dessa områden med counsil flats vara problemområden och de har dåligt rykte.

Så det är stora klyftor här i London. Många områden är otroligt deprimerande och farliga. Stockholm har ju också områden som är mindre bra, men det känns inte ens som om de spelar i samma division som de som finns i London

Inga kommentarer: