30 april 2009

Vallée de Mai


Denna urskog är Unesco World Heritage Site. Att gå in i fantastiska Vallée de Mai var som att förvandlas till en lilleputt. Allt är stort och överdimensionerat.

Här växer bland annat den endemiska kokosnöten Coco de Mer. Förr i tiden trodde man att den kom från havet eftersom den ibland strandade i Indien eller på det afrikanska fastlandet. Egentligen kommer den från Praslin, det enda stället på jorden där den växer naturligt.

Denna gigantiska nöt kan väga upp till 22 kg och är världens största nöt. I Kina tror man att den är potenshöjande (kanske för att de manliga och kvinnliga kokosnötterna utseendemässigt har sin - hmmm, hur ska jag uttrycka det - mänskliga motsvarighet).

Vissa menar också att Vallée de Mai är den verkliga Edens lustgård som Bibeln refererar till.

Vi tyckte att vi hade hamnat i Gullivers resor då vi gick runt med paraply mot sol och fallande kokosnötter.

Finn J och Julie!

En manlig Coco de Mer.

Coco de Mer-palmerna kan bli upp till 30 meter höga och bli över 200 år gamla.

Kvinnlig Coco de Mer (oskalad).

Denna bild är hämtad härifrån för att ni ska se hur den skalade varianten ser ut. En Coco de Mer kostar ca 200 euro och man behöver exporttillåtelse för att föra ut den ur landet.



"Pappa, jag vill också titta på kartan!"

"Är du aldrig färdig...?"


Djungelbebis!

Praslin - med havsutsikt

Vi blev bortskämda på Praslin:

Utsikten från vår bungalow. Denna fantastiska strand heter Anse Volbert.

Vi bodde på Côte d'Or. Lovely!

Middag på Village de Pêcheur

Soluppgång över Anse Volbert

God morgon

Vi bodde i egen bungalow på Fleur de Lys (vi befinner oss fortfarande på La Digue). Perfekt för oss tre med kök/vardagsrum och sovrum.

Så här borde alla morgonar vara, tycker ni inte? Lite sol, lite regn och frukost serverad på verandan.

29 april 2009

Lilla La Digue

Oxkärror kör fortfarande runt på ön.

En trött liten dam

Allt är gulligt på La Digue. Till och med den lilla banken!

Anse Severe är en fin strand inte långt ifrån ön "centrum" - La Passe. Den här årstiden är det säkert att bada där också.

Mittemot stranden ligger en liten bar där man kan köpa färsk fruktjuice, kokosnötter och pommes frites.

Än en gång

Låt mig åter få presentera världens vackraste strand: Anse Source d'Argent.

Faktiskt, måste jag erkänna, var den vackrare denna gång för det var högt tidvatten. Även om den också var mer turistig.

Jag ska inte urvattna inlägget med alltför många ord. Det är vackert helt enkelt. Förödande vackert.

Okdå. Det är kanske världens vackraste strand.

En söt liten stig leder en till olika strandflikar på Anse Source d'Argent

Praslins silutte

Precis vid början till Anse Source d'Argent ligger en restaurang

Bugsy Malone & co på väg mot La Digue...

Ok, låt oss ta det från början. Tidigt, tidigt på torsdagmorgonen tog lilla Bugsy Malone, J och jag färjan över till Praslin. Solen låg vackert över Indiska Oceanen och som alltid när man ger sig i väg kändes världen ny och spännande även fast det var ett återseende.

På Praslin lastade vi av bagage och vagn och bytte till en mindre båt som tog oss vidare till La Digue som mötte upp oss en kvart senare - lika vacker som alltid.

Jag kommer alltid att älska denna ö. För mig är det en bit paradis.

Sol :-)

Vädret på Seychellerna är nyckfullt - till vår fördel. Nu är det sol och vi skyndar iväg på vandringstur i bergen och avslutar med ett dopp i havet!
På återseende!
.
Uppdatering: På något underligt sätt förvandlades den där bergsvandringen till en stadsvandring i Victoria. Vi jagade runt efter kartonger och diverse tråkiga ting. Vi åt indisk take away och avslutade med ett dopp i Beau Vallon. Nu är det packning som gäller.

Näe....

Innan jag lägger upp en massa paradisbilder från vår resa måste jag bara publicera vårt nuvarande tillstånd:

Ni vet, vi skulle ju njuta av de sista dagarna på Mahé. Vandra i bergen bort mot den lilla stranden Anse Major, snorkla vid Anse Soleil, ta en båttripp över till Sainte Anne. Vi är bjudna till Cerf Island. Men alla planer är bara att kassera. I natt frös jag. Det var "bara" 26 grader (jag vet, jag vet, jag är superbortskämd). På söndag blir det sol, men då landar vi i Hamburg...

28 april 2009

Tillbaka på Mahé

Det är en smula hektiskt här med packning och obligatorisk njutning av den sista veckan här på Seychellerna.
.
Det bästa med att inte ha Internet i några dagar är att komma hem till en email full med oöppnade mail. Email och bloggkommentarer är som små presenter för mig. Tack!
.
Svarar snart på alla era kommentarer och uppdaterar bloggen med bilder från La Digue och Praslin!

22 april 2009

Out of office


Nu är det dags att bli seriös. Nu ska Seychellerna tas på allvar. Nu är det strikt strandliv som gäller.

Inget Internet.
Ingen telefon. (Ok då, mobilen får följa med.)
Inget vardagsliv.
Bara Paradis.

Nu drar vi till vackra La Digue och Praslin igen!

21 april 2009

förHÖR

Efter att ha väntat i en timme i 30-gradig värme under fläktar som långsamt snurrade i taket blev vi uppkallade och fördes bort mot ett litet rum utan fönster, ungefär 5 kvadratmeter stort med fuktskador på väggarna och en unken lukt av mögel. Det är ungefär så här man föreställer sig ett förhörsrum för terrorister.
.
Vi fick sitta på en stol framför ett bord. Tänk er CSI, fast med en barnstol mittemot. En kvinna kom in i rummet och satte sig på barnstolen. En assisterande kvinna ställde sig bakom oss. Sedan såg vi skallran på ett skrivbord vid sidan av oss och tänkte "Nej...". Men jo.
.
Skallran rasslade till höger och till vänster och assistenten sa "Booo" och "Baaa" och Julie vände sig hit och dit.
.
"Hon hör!" meddelade de sedan.
.
Det var hörseltestet som vi hade åkt långt och väntat länge för.

20 april 2009

Har jag äntligen blivit vuxen...?

När jag var liten och proppen i huset gick eller - ännu bättre! - om strömmen i hela området försvann, då blev jag alltid lyrisk. Man måste tända stearinljus och det var som förr i tiden och lite spännande och man kunde leka att det var farligt.
.
När jag var 19 år och vi körde vilse i New Jersey-trakten kände jag samma rus bubbla upp, ville inte hitta hem! Ville komma bort och kanske snubbla över en drömprins någonstans, snubbla in i ett helt annat liv eller så. Men vi hittade naturligtvis tillbaka och min kompis var lättad och jag var besviken.
.
Några år senare, på en ö i Afrika, går strömmen en tidig förmiddag och jag får panik. AC:n stannar, Julie kan bli varm, hemtelefonen fungerar inte och min mobil hade lite batteri kvar, hjälp!
.
Plötsligt vill jag ha en bil med ABS-bromsar (eller vad det heter), EU-märkta-säkerhetsanordningar på alla Julie-saker, funderar på om man inte kan sy en störthjälm åt henne av skumgummi nu när hon har börjat kunna stå utan stöd.
.
När jag var 19 år provflög jag ett litet propellerplan över Stockholm, nu vill jag sitta på ett väl rengjort golv och leka med legoklossar med min dotter.

18 april 2009

Spa:ad

Idag blev jag - som inplanerat - bortskämd. Det var helt underbart. Lavendelolja och Bach och nu är jag mjuk som lera i kroppen. Varför har jag inte varit på spa här tidigare?
.
(Om ni kommer till Seychellerna: Lifestyle Spa, Aarti Chambers Building, Mont fleuri. Helkroppsmassage för ca 250 kr kära vänner!)
.
Dagen fortsatte i samma sävliga mode. Jag sov middag i två timmar tillsammans med Prinsessan, J lagade god middag och nu dricker jag ett (mini-)glas rödvin som avslutning på kvällen.
.
Imorgon är det car boot sale på en del av vårt liv här.

Därför klär jag inte upp mig...

Igår kväll var vi bjudna på middag och mojito. Precis innan vi skulle gå var det dags för djungelregn och fina skorna med de blå blommorna fick vackert stanna hemma. Att ta sig till A och Bs hus 400 meter bort var en strapats...