17 december 2008

Ett skafferi av (jul-) kryddor

Här på Seychellerna växer bland annat kanel, vanilj, orkidéer, bougainvillea. När man började kolonialisera ögruppen såg man möjligheter att förvandla landet till en botanisk trädgård, perfekt för kryddodling.
.
.
För över 200 år sedan anlades Jardin du Roi, på sydöstra Mahé, av Pierre Poivre. Dessvärre brände man ner hela trädgården 1780 eftersom man såg ett skepp på insegling och antog att det var brittiskt (Seychellerna var franskt på den tiden). Och britterna skulle ju minsann inte få ta del av de värdefulla kryddhemligheterna! Men så visade det sig att skeppet var franskt. Hoppsan!
.
1994 öppnade några seychellois upp trädgården igen. Där försökte jag vandra runt för ett par veckor sedan, men Julie var inte på humör så vi får göra en tripp tillbaka dit någon annan gång. Vi hann i alla fall äta trerätters kreolmeny på restaurangen som har en fantastisk utsikt över Anse Royale. På söndagar kan man få creps till sin utsikt istället.



Citronelle
.
Citronelle eller lemon grass kan man brygga te på. Det ska tydligen vara bra för matsmältningen och små febriga bebisar stoppas ner i ett citronelle-bad. Det är visst rena rama huskuren. Och vi har just upptäckt att vi har fullt med citrongräs i trädgården!


Kanelbark
.
Kanelbark används bland annat i curryn här nere. Det doftade jul i hela huset när J lagade kycklingcurry igår. Det var som att slänga ner glöggkryddor i grytan. Kreolsk curry + svensk julstjärna + danskt julpynt gav lite julstämning i alla fall.

2 kommentarer:

Sara sa...

Vanilj och kanel, mina favoritkryddor... Tänk att vara omgiven av de dofterna bara sa där!

Lisa Christensen sa...

Mina favoriter också!