30 november 2007

Dramatik i Prag

Ja, vad hände egentligen i Prag?

Bussresan...


Resan till Prag var min nionde resa det året och jag var ju världsvan. Jag behövde inte ta någon taxi till hotellet, jag kunde vara tjeckisk och åka kommunalt. Jag hade ju läst i guideboken att buss 119 gick in till stan. Jag reste med min mamma som är van vid förgiftningar i Afrika och
äventyr på Kuba. Så... som de belevade världsmedborgare och beresta kosmopoliter vi var letade vi upp stationen. Där stod även några andra svenskar. Då bussen kom klev vi på och tog fram plånboken för att betala resan. Till vår förvåning vägrade busschauffören befatta sig med våra försök att köpa bussbiljett, trots att vi stod där med våra pengar. Han vinkade istället åt oss att gå vidare in i bussen och smått förvirrade gjorde vi som han sa. Här i Tjeckien är dom trevliga! tänkte jag.

Väl inne i bussen kom en vakt/kontrollant fram och ville se våra biljetter. Som vi naturligtvis inte hade. Och plötsligt kostade det 500 czk istället för ursprungliuga 20. 500 czk som i böter. Jag sa att vi försökt lösa biljett av chauffören men nekats. Vi ville gå fram till chauffören och tala med honom och göra ett nytt försök att lösa biljett, men vi hindrades av vakten som sa att man måste köpa biljett på något annat ställe innan man kliver på bussen och att vi nu måste betala 500 czk var till honom. Jag förklarade att vi inte förstod informationen eftersom det bara stod instruktioner på tjeckiska på bussen. Det brydde han sig inte om utan bad istället att få se våra pass som om vi vore brottslingar. Efter att han tittat och fortfarande höll i våra pass fick jag en olustig känsla och slet passen ur hans hand och gav mamma sitt och la ner mitt eget i väskan. Det var sammanlagt sju svenskar och en engelsman på bussen var utsatta för samma sak. Vi sa alla att då åker vi inte med denna buss utan går av vid nästa hållplats för att försöka ta en taxi istället, men vakten försökte hindra oss. På något sätt lyckades vi alla tränga oss ut med våra väskor. Och på något sätt hade vakten också hoppat av bussen och nu var han plötsligt i sällskap av två vakter till.

Gisslan...

Vi blev nu hållna som gisslan. Länge stod vi i det kalla vädret och fick höra att vi inte fick lämna platsen förrän vi betalt 500 czk var. Engelsmannen hade bråttom och betalade 500 czk och klev ombord på nästa buss. Vi andra blev kvarhållna vid stationen. En av kvinnorna i sällskapet försökte fly för att försöka få tag i en taxi, men hon hindrades fysiskt att lämna platsen. Vi hindrades också från att stiga på en ny buss för att göra ett nytt försök att köpa biljetter av den chauffören. Nu ringde vakterna till polisen och hotade oss med att vi skulle hamna i tjeckiskt fängelse. De sa också att vi fick förbereda oss på minst två timmars väntan innan polisen kom och vi hade ingen möjlighet att lämna platsen. De sa att de även skulle kontakta immigrationsmyndigheten. Vi hade ingenting emot att varken polisen eller immigrationsmyndigheterna kom eftersom vi själva ville att det hela skulle gå riktigt till och vi ville dessutom bli hjälpta av en laglig myndighet.

Var det så här min efterlängtade Pragresa skulle börja? Dessa män kändes inte trovärdiga och situationen blev alltmer obehaglig. Männen var totalt oresonliga och vände bort huvudet när man försökte tala till dem. Jag menar, vanligtvis brukar man ju kunna charma sig ur sådana här situationer. I Italien genom att blinka lite med fransarna, på Sri Lanka blir man oskyldig och förstår inte språket, men i Tjeckien var de obevekliga.

En utav de svenska männen ville ta en bild på dem, men hotades då med att de skulle krossa våra kameror om vi fotograferade dem. Polisbilar körde plötsligt förbi och vi försökte vinka och ropa på hjälp, men de struntade i oss. Det var kinesiskt stadsbesök och alla kineser i kortegen trodde väl bara att vi vinkade dem välkomna. Och poliserna brydde sig inte om att kontrollera varför vi vinkade på hjälp.

Vakterna påpekade irriterat för oss att holländare, tyskar, engelsmän och svenskar aldrig brukar bete sig så bångstyrigt som vi gjorde, utan brukar snällt betala och att vi betedde oss som rumäner, bulgarer och ukrainare. De hade alltså vanan inne för utpressning...

Vi bestämde oss då för att ringa Svenska ambassaden. Där upplyste de oss om att man visst kan köpa biljett på bussen, om man har jämna pengar, vilket vi hade, men chauffören ville inte befatta sig med någon betalning. Vi bad någon från ambassaden komma till vår undsättning eftersom vi i princip vad kidnappade och utsatta för utpressning, men kvinnan på ambassaden sa att de inte kunde hjälpa oss. Istället, sa hon, var det bäst att vi betalade männen 500 czk var – även om vi blivit lurade – för om polisen kom så måste vi betala 1000 czk i någon slags framkörningsavgift till polisen.

Efter att ha stått och frusit i en timme och dividerat med vakterna gav vi efter, betalade och hoppade på en ny buss.

Vi anlände till tunnelbanestationen Dejvicka. Där tog vi tåget till gamla stan och inte förrän vi kom upp ur underjorden i gamla stan fick vi egentligen se Prag. En sagolikt vacker stad dök plötsligt upp framför våra ögon. Skönheten var bedövande. Solen sken över en stad som jag tidigare bara sett i mina drömmar. Några byggjobbarna ropade åt oss att vägen till hotellet gick via dem. Vilket visade sig vara en slingrig omväg - runt dem förstås! Förmodligen bara för att de skulle få se våra rumpor.

När vi ställt av oss väskorna på rummet gick vi ut för att äta. Åter drabbades jag av staden likt av en förälskelse. Dess skönhet slog emot mig som tropisk hetta i vintersolen. Staden var ändå så vacker och vi hade nog bara haft otur ändå. Skönheten förlåter man mycket! Vi promenerade över en bro bort mot Lillsidan. Jag var hänförd av allt jag såg. Det fanns inga fula fläckar. Allt var vackert. Bedårande!

På polisstationen...

Vi sammanstrålade med de övriga svenskarna som hade blivit tagna som "gisslan" senare samma dag på polisstationen Ceská Národni Banka för att göra en anmälan. Där drabbades vi av nästa chock. Kvinnan som satt i luckan, med befattningen “Ostrana Objectu”, vägrade lyssna på oss och ville inte låta oss göra någon anmälan, trots att vi sa att vi var sju svenskar som ville anmäla att vi utsatts för ett brott. Till en början kunde hon utan problem kommunicera på engelska, men när vi sa att vi ville göra en anmälan övergick hon plötsligt till tjeckiska och påstod att hon inte talade tillräckligt bra engelska för att kunna hjälpa oss. Vi blev tvungna att gå därifrån utan att kunnat göra en anmälan.

Det var bara att fortsätta att semestra i Prag och försökta glömma allt det där om man inte ville förstöra resan totalt. Resten av tiden gick vi omkring i den sagolika staden, tittade på läskiga dockor, höll på att bli bortförda av en främmande skåpbil, drack vin chaud (eller vad det heter på tjeckiska) för det var kring juletid och staden var kall och vacker. Och jag skulle vilja åka tillbaka. För det fanns någon magi över staden.

Igen?

Kanske kan jag och J uppleva en Pragvår... Sist han var där balanserade han på räcket till Karlsbron och jag blev tillfångatagen så nästa resa kan väl inte gå fel... eller?

28 november 2007

Praglängtan

Jag är inne i en ny period av läsande. Har just påbörjat Milan Kunderas Skrattet och glömskans bok och hoppas att den är lika bra som Varats olidliga lätthet som är en av mina favoritböcker (jag menar, bara titeln, även om den kanske är lite pretentiös).

Jag fick en plötslig Praglängtan när jag var i Sverige sist. Jag har längtat till Prag sedan jag var liten och när jag sedan åkte dit första gången råkade jag ut för en obehaglig incident och det var både mardrömslikt och vackert och på något sätt... lockande. När jag satt på planet hem tänkte jag bara Usch! men... jag vill tillbaka. Inte just i den sekunden kanske, då ville jag bara hem, men så fort jag kommit hem och talade med en polsk vän som kände någon tjeckisk filmare där ville jag tillbaka. Jag tänkte att jag bara var en turist i Prag. Jag skulle vilje vara där. Inte bara turista. Jag skulle vilja köpa mat i matvaruaffärerna, göra tråkigheter och vardagligheter i Prag. Men samtidigt, Prag skrämmer mig...

I avsaknad av kaos

Jag är nog ganska lycklig i alla fall. Tror jag. Jag är inte van vid lycka. I alla fall inte lycka i avsaknad av kaos.

Jag står som en packad sill i tunnelbanan och försöker främmandegöra att jag är i London. Det är halvmulet ute, milt om man ska jämföra med kylskåpskallt Sverigeväder. Tänk att jag hamnade här. Inte för alltid, men för en tid...

27 november 2007

Elfte gången gillt

Det kunde ha blivit vad som helst egentligen, men det blev London. Jag och E skulle iväg, bara iväg. Vi diskuterade olika möjligheter. Paris? Men Frankrike... igen? Sedan sa jag England. Jag vet inte varför. Hade bara en diffus bild av Storbritannien och en nioårings minnen av vinägerchips och god glass i Wales. Jag hade en vag bild av en pir någonstans. Brighton? Jag hade inte en aning om vad vuxen-London innebar, men vi stack dit och vi åkte runt på röda bussar och bodde lite överallt och letade jobb.

Nu bor jag på mitt elfte ställe och äntligen börjar ett hem ta form. Vi har varit på Ikea hela två gånger i helgen. Jag tror att jag har satt upp min första fotoram (utan foto) i London. Jag känner mig mer hemma här nu, men det beror inte på London. Det beror på J.

23 november 2007

Med nos för affärer

I Chelsea finns djuraffären Mungo & Maud som nu lanserar hundparfym. Den kostar "bara" £38 (ungefär 500 kr), men så kan man få en hund som doftar av violer, svartvinbär och mimosa. Liz Hurley och Sienna Miller sägs redan stå på väntelistan.

"Parfym? Nej tack! Jag är posh nog ändå..."

22 november 2007

Igår kollapsade England

Jag är inget fotbollsfan, men när man bor i England kan man inte undgå att hänga med i vad som händer vare sig man vill eller inte. När det hördes en elefantduns och tjoande från undervåningen visste man att England hade gjort mål. Därefter följde tystnaden, den långa tystnaden... Tysta minuter för ett engelskt lag som kollapsat. Kroatien - England: 3-2 och här råder landssorg.

På BBC imorse: Nu ska här utredas vad som gick fel! Ska Steve McClaren avskedas? Vad hände egentligen?

Och just det. Sverige gick vidare, men det säger man ingenting om på BBC. Det är engelsk fotboll som gäller här i Storbritannien. På de kanaler vi har visar man inte ens skotska, walesiska eller nordirländska matcher. Men nu tycks hela Storbritannien i alla fall vara ute ur leken.

19 november 2007

Ett avskalat London

Även om regnet fullkomligt öser ner så att det smattrar på taket i skrivande stund kan London ändå vara så vackert med sina nakna träd, kala grenar och röda bär. Det börjar bli kallare nu. Det är en föraning om hur vinterdagarna här gestaltar sig.

En naken värld utan snö som skyddar.

16 november 2007

Mitt alibi försvann så jag bloggar visst igen...

Vår tv dog igår. Och Internet. Första känslan: Panik! Vi ringde hysteriskt till vår leverantör (som tar hutlösa minutpriser för sin telefon"service") och efter att vi hade gjort våra knappval, kopplats några varv till Indien, väntat i kö, lyssnat på reklam om deras produkter och kopplats till en ny person fick vi veta att en tekniker först kunde komma ut till oss på tisdag. Efter att ha kopplats bort och ringt upp igen hotade J med att säga upp abonnemanget (vilket för övrigt inte går).

Ja, de engelska Kafkahistorierna fortsätter som ni märker, men lustigt nog kände jag frid. Inget Internet på 4-5 dagar, ingen tv. Ett alibi för att få slippa allt det där, slippa lockas. Bara jag och min bärbara och mitt skrivande...

Gissa om jag blev besviken i morse när jag vaknade och J glatt förklarade att det fungerade igen.

15 november 2007

Barnslig igen

Känner mig kreativ igen. Så där så att jag vaknar på natten med idéer. Så där så att jag måste gå runt med anteckningsblock hela tiden. Så där så att jag strör lappar med konstiga ord på omkring mig i lägenheten.

I nästan ett år har jag känt mig stympad, oinspirerad, trött. För första gången i mitt liv har jag erfarit vad det är att vara oinspirerad och jag har undrat om det var mitt nya jag, om jag hade vuxit ifrån kreativiteten, om kreativiteten bara var en barnslig grej, om detta var att bli vuxen. Men nu känner jag hur det börjar komma tillbaka.... Och i så fall vill jag aldrig bli vuxen.

13 november 2007

Danmarks val

Idag har danskarna möjligheten att välja - och välja bort. Och förhoppningsvis väljer de bort Dansk folkeparti och Pia Kjærsgaard. Deras pr har ju tidigare handlat om att lansera sig som gemytliga livsnjutare. Eller i alla fall är det den bild vi har stämplat dem med. Men på senare år har ordet "Rasism" dykt upp istället.

De gånger jag har varit i Danmark har människor verkat gemytliga, men man vet ju aldrig vad som gömmer sig under ytan. Jag har inte märkt av några rasistiska tendenser, men jag har lagt märke till att Danmark inte är lika internationellt som Sverige, det är inte samma mosaik av människor.

Danskarna säger fortfarande "neger" om en svart person. I mina öron låter det både rasistiskt och gammaldags, men - efter vad jag senare har förstått - har det inte samma negativa betydelse som i Sverige. Men jag kan ändå inte undgå att hoppa till om jag hör ordet.

Jag hoppas i alla fall att danskarna idag väljer ett parti som de kan stå för och att det partiet inte står för rasism.

12 november 2007

Brand i London

Utanför mitt fönster gassar solen från en klarblå himmel när jag går in på Aftonbladet och ser en bild på ett svart rökmoln. Det brinner visst i London, i östra London inte alltför långt ifrån OS-byggnationerna. Jag läser olika engelska tidningar på nätet. Man tror inte att det är terrorism.

Det är annorlunda att bo här jämfört med att bo Sverige. Tankarna på terrorism finns alltid där. Tunnelbanan stannar plötsligt i en mörk tunnel. Terrorism? Det brinner någonstans. Terrorism? Men trots att dessa tankar alltid ligger på lur är det ingenting man går och oroar sig för. Men lever. Man handlar sin mat i Tesco. Man shoppar på Oxford Street. Man tar promenader i solskenet. Man checkar in sitt bagage på flygplatsen. "Nej, jag har inte lämnat min väska utan uppsikt och jag har inga vassa föremål i mitt handbagage." Man går igenom passkontrollen. Man sitter på planet.

Men skillnaden är att ett tunnelbanestopp kan betyda terrorism och inte bara nedfallna höstlöv på spåret.

Om något som inte hänt

Det finns inte så mycket spännande att förtälja. För två dagar sedan skymtade en stor möjlighet, men idag är den redan förbi och fastän jag aldrig någonsin haft det där känns det som om jag blivit fråntagen något.

Livet här i London är precis som förr och det känns mer vardag än någonsin...


10 november 2007

Så är vi inne i november...

Det var meningen att vi skulle iväg på tapasmiddag hos några vänner i Islington, men J har blivit sjuk.

Utanför är det kallt och häromdagen piskade regnet utanför fönstret. Det var riktigt djungelregn som smattrade mot fönstret.

Det är sådana där dagar då man bara ska ligga hemma i sängen, titta på dvd:er, dricka te och inte göra någonting. Så det är vad vi kommer att göra resten av kvällen.

9 november 2007

8 november 2007

Varde ljus...?

Igår var jag inne vid Oxford Street. Julbelysningen skulle tändas och jag hade släpat med mig den stora, dyra kameran för att få några vackra julbilder av London. Men icke. Efter att ha stått i en klaustrofobiskt trång folkmassa i en timme gav jag upp. Klockan fem skulle det vara "underhållning" (tänk er en jättestor radio som står och spelar utanför John Lewis) och klockan sex skulle Leona Lewis sjunga och ljusen tändas. Leona sjöng förstås som en gudinna, men julbelysningen förblev släckt. Tänkte inte förnedra mig mer genom att stå bland tonåriga fans som väntade på att Westlifte skulle uppträda, så pressade mig motströms ner i tuben.

För er som inte har varit i London kring juletid kan jag bara säga att Oxford Street är ett glittrigt Drottninggatan i kubik. Men jag kan ändå inte påstå att det kan slå min julstämning i New York då jag var liten och gömde mig för tomten. Å andra sidan var jag bara tre år så allt skulle väl ha tett sig stort för mig. Min mamma har efteråt berättat för mig att min tomtefärd var inne på ett varuhus. Va? Vaddå, varuhus? Jag minns det som om jag var i ett gigantiskt tomteland...

7 november 2007

Separationsångest

Vi har bott här nu i över två månader och det står fortfarande en, ok två, kartonger ouppackade. Den ena kan genast försvaras med att den innehåller badrumssaker och att vi ännu inte har köpt ett badrumsskåp. Men den andra kartongen... Och nope, det är faktiskt inte min kartong som står och symboliserar att jag aldrig riktigt kan rota mig här. Det är mestadels Js saker, men ingen saknar kartongen, ingen bryr sig om dess innehåll. Kunde man inte lika gärna kasta den? (Ok, om det var min kartong hade jag kanske inte uttryckt mig så brutalt och ibland kan ouppackade kartonger faktiskt förvandlas till glömda arkeologiska fynd fyllt med nostalgi, ungefär som asken i Amelie-filmen.)

Men det värsta är att vi har packat ner saker som man bara har packat upp för att kasta. Varför släpa runt på en massa oviktigheter? Det är inte bra att samla på sig ting när man lever nomadliv.

Om det finns något jag har svårt att kasta är det tidningar. Jag måste ju läsa just den där artikeln, och var det inte något intressant som stod i London Lite ändå? Och den där tidningen hann jag ju aldrig läsa och den är en vecka gammal, men jag är säker på att jag missar något jätteviktigt om jag inte läser igenom den.

Men den sista kartongen som stått i snart tio veckor och den där nyhetstidningen som inte längre kan kallas nyhetstidning, är det verkligen något att spara på?

6 november 2007

Jag har i alla fall fötterna i London (även om tankarna flyger)

Stockholm, Danmark, London, Frankrike... Schweiz? Och ibland får jag N.Y., Sydamerika och andra exotiska platser i huvudet. Igår tittade jag och J i kartboken och jag tänkte plötsligt "Prag... hm?"

Detta är en liten inblick i min rast(rot-)lösa tillvaro. Samtidigt. Åker till Ikea, köper klädhängare, sätter ihop den fel, J får ta över, skriver listor på allt som behöver göras i hemmet, köper isoleringslister till fönster, lyktor till balkongen...

Hjälp, hur botar man rastlöshet och jag-vet-inte-vad-jag-vill-känslor?
Men detta är kanske bara är den moderna människans (lyx-)problem...

4 november 2007

Hundar och fyrverkerier

Just nu firas Bonfire Night överallt i Storbritannien. Detta innebär att man skjuter fyrverkerier. Det är egentligen idag som är den stora dagen, men självklart kan människor inte hålla sig så det håller på i flera dagar innan. Det är som en lightversion på Nyårsafton och då verkar det inte heller finnas något bäst-före-datum på när man ska sluta smälla.

Såklart är det jättevackert med fyrverkerier, men jag kan inte njuta av det längre. Inte sedan jag skaffade hund. Och nu, i skrivandes stund, hör jag pangandet utanför fönstret och hundarna som börjar skälla av skräck. Det får mig redan att fasa för kommande nyår då jag kommer att sitta med en hund som darrar av skräck, knappt kan andas och vars hjärta slår så fort att jag tror att hon ska dö.

Jag har inget emot att folk njuter av nyårsafton, men det vore så skönt om man kunde begränsa sig till att fyra av raketer enbart kring tolvslaget. Och helst sådana där vackra, glittrande utan ljud. Så slipper djur dö för fyrverkeriernas skull.

Tilly ligger och trycker på badrumsgolvet hela Nyårsafton 2006.

Ute på vischan, del II

Jag är på ett hotellrum. Ventilationen susar så om natten att jag måste tänka att jag är ombord på ett skepp. Jag gör ofta sånt, lägger fantasi på verkligheten för att förbättra den.

På den här orten är verkligheten utan utsmyckningar. Det finns inget pittoreskt över bygden, inga affärer eller restauranger förutom ett fish & chips-ställe och ett apotek som nästan inte har någonting att sälja. Detta ska visst vara den mest rasistiska trakten i England. Men det vet jag förstås inte någonting om eftersom jag ägnat mesta tiden åt att skriva, bada i bubbelpool och äta på puben som ligger några meter från motorvägen som ska ta mig tillbaks till London om några timmar.


Att tänka sig att Sherwoodskogen ligger alldeles nära är svårt att föreställa sig. Idag räcker min fantasi tyvärr inte till för att sträcka sig bortom motorvägen...

3 november 2007

Ute på vischan

Jag befinner mig mitt ute i Ingenstans - någonstans i Robin Hood-trakter. Igår satt jag halva dagen i en restaurang, på ett hotell, mitt ute i Ingenstanset och drack världens dyraste latte. Den köpte mig i alla fall rättigheterna till att ockupera en stol och ett bord i hörnet. Där satt jag och skrev tills batteriet tog slut.

På tal om tidigare inlägg insåg jag fördelarna med att inte skriva hemifrån. Det fanns inget kylskåp, Internet, telefon eller tv som kunde locka mig. Jag var ensam, men mitt bland folk. Sorlet omkring var faktiskt ganska lugnande, lugnande för min rastlöshet och min fantasi tycktes oändlig. Jag kom på helt nya saker och just då dog datorn och jag satt där med mina tankar och försökte spara dem på min mänskliga hårddisk. Från och med nu ska jag alltid bära med mig en penna och ett block.

1 november 2007

Halloween

Det kändes nästan varmt igår kväll när jag gick ut i samma outfit som i Sverige. På ett ögonblick skiftade jag från julstämning till Halloweenstämning. Det var milt i luften och överallt brann ljusen i pumporna. Gatorna var fyllda med feststämning och barn i stora hattar och kappor som sprang runt och ropade "Trick or treat?"

Jag måste förstås ha upplevt Halloween i London förr och så klart fick jag ju min dos i USA när jag utklädd gick runt på New Yorks gator. Ja, till och med på Drottninggatan görs det tappra försök att pumpa upp en Halloweenstämning, men det var först igår som jag verkligen fick en viss känsla av hur magiskt det måste vara att vara barn på Halloween. Det är kanske för att jag bor i ett lugnt område med massa barnfamiljer som det blev mer "på riktigt" än de där pådyvlade pumporna i Sverige. Men trots denna stämningsattack skyndade jag mig fort hem för att undgå repressalier - har ju inget godis att ge barnen (eller i alla fall inget godis jag vill ge bort...). Tror även att J kände av den hotfulla stämningen för han föreslog nämligen att jag skulle ge bort min kexchocklad.