30 september 2009

Koketteri


Det är lustigt. Att det finns där redan från början, som om det vore medfött. Julie älskar att få nya skor, prova hattar och få på sig nya kläder. Hon struttar runt och känner sig fin. Hon tycker om att borsta håret, få låna min basker och hon har en hel skosamling som hon går igenom. Och jag ska tillägga att jag inte är en fashionista, så det kommer inte från mig.

Men vem älskar inte att känna sig fin? Och det är visst ingen skillnad om man är ett år.

29 september 2009

På höstprommis

Det var kallt och krispigt ute. Klar höstluft, nyfallna löv och kastanjer på marken. I oktober blir Julie en stor flicka. Hon börjar på förskola. I ett gammalt trähus med egen kokerska (som tydligen håller restaurangstandard enligt dagisfröknarna) och ekologisk mat. Vi har inhandlat galonbyxor, vantar, mössa, kofta och mockasiner så Julie är snart dagisklar!

Hur man misslyckas med en risotto (och med ett inlägg)

Jag älskar risotto, speciellt om hösten. Man kan i princip inte misslyckas och man kan variera den i oändlighet med fantastiska resultat. Undantaget den där skolvarianten med korvkuber, ärtor och femminutersris. (Dessutom är mat det enda sättet för mig att få lite vin nuförtiden så det är mycket vinsåser, kyckling i vin, vin i köttfärssåsen, vinkokta päron osv.)

Igår var middagen på väg att bli kontinentalt sen, därför tänkte vi snabbt slänga ihop en risotto (med svamp och rosmarin), men pga omständigheter (akuta patienter, bilköer, letande efter parkeringsplats i en halvtimme, ettåring som inte ville sova...) blev det lite i kontinentalaste laget och av nödtvång hade vi hunnit förstöra aptiten med x antal improviserade förrätter (bestående av kulinariska delikatesser såsom smågodis, plommon och marinerad vitlök). Vi stupade i säng klockan halv elva. (Halv elva?? säger ni. Men hallå, vaddå, jag är ju faktiskt gravid och orkar inte nattsudda!)

J menar för övrigt att jag bara dramatiserar tillvaron, men vad ska man göra när man bor i mellanmjölkens land?

Nu är det i alla fall en annan dag, alldeles blå och fin - även om jag undvikit en smärre katastrof till frukost (filmjölk i kaffet). Men nu så. Nyduschad, nykaffeinerad, molnfrihimmel och septembersol. Dessutom har jag två nya par stövlar som behöver ut och promeneras. (Svarta idag, bruna imorgon.) Plus uttråkad ettåring.

P.S. Förlåt för mitt babbliga, ostrukturerade och ointressanta inlägg, jag lovar härmed att sluta svamla!

26 september 2009

Tankar under äppelträden...






Idag träffade vi danske Y som vi umgicks med när vi bodde i (och längtade ifrån) London. Nu är han nyinflyttad i Bryssel med dansk flickvän i Stockholm. Det är typiskt för oss och många av våra vänner. Man ses överallt, går på date i lite olika städer, sammanstrålar i olika länder. Nästa gång åker vi kanske över till Bryssel på en fika. Typ. Allt känns möjligt. Man kan bo i Belgien om man skulle få lust. Jag gillar tyngdlösheten och samtidigt... längtar jag efter en plats.

Det var en solig dag och för sekunden var det Stockholm och vi fyra, plus Julie, spenderade några timmar i Rosendals trädgård - en av mina favoritplatser i Stockholm. Odlingarna, växthusen och äppelträdgården lyckas alltid förföra mig. Och när jag är i sällskap av icke-blaserade människor med nya blickar som påpekar allt det där som jag inte riktigt ser i vanliga fall blir jag lyrisk.

Hade jag varit turist hade jag definitivt velat göra Stockholm till mitt. Jag hade vänt mig om till J och sagt: "Åh, kan vi inte flytta hit?" Jag hade börjat planera var vi skulle bo, hur jag skulle flanera på stan, sitta på caféer i solen om somrarna och dricka varm choklad i något utan medeltidsvalven i gamla stan när snön föll med sagolikt stora flingor. Jag hade åkt ut i skärgården och tänkt att här skulle jag ha en liten skrivarstuga och jag skulle åka skridskor på Mälaren om vintern.

Faktiskt så har jag allt det där (ok, minus skrivarstugan i skärgården). Jag bor här. Och det är inte bara en vacker septemberdag som förför mig. Jag längtar efter mörka dagar med ljus i fönstren, stövlar som prasslar genom bruna löv, nakna trädgrenar och virvlande snöflingor, doften av saffran och pepparkakor, att se Julie pulsa i snön och åka pulka för första gången.

Det är lätt. Det finns här och jag kan bara ta för mig av det. Det svåra är att förstå hur värdefullt det är, att Sverige inte behöver bli som förr, det kan bli på nytt. Det kan bli mitt. Om jag vill.

Sara

Igår spenderade jag en del av eftermiddagen med Sara på Blå Porten. Det var första gången jag träffade henne, men det var länge sedan jag stötte på henne i Taiwan. Då bodde jag i London och hennes blogg var en av de första som jag började läsa och sedan dess har jag följt med henne till Frankrike där hon nu bor med sin man och dotter.
För er som inte har läst henne rekommenderar jag ett bloggbesök på Korsika. Hennes inlägg är alltid intressanta, med elegant språk och vackra bilder (som får en att omedelbums vilja emigrera till Korsika). Det är inte många bloggar (om någon) som jag har följt så här länge. Därför var det speciellt roligt att träffa Sara i verkligeten.

24 september 2009

En snabb uppdatering medan dottern river huset...

(Jag har varit sjuk - inte i svininfluensan dock - därav min frånvaro.)

Just nu håller Julie på att tömma bokhyllorna, men det är sådant man får betala med om man vill ha några minuters frist att blogga.

Nu är vi åter på egen hand, vi tre. Vi har haft några trevliga dagar med svärmor/mor/farmor (men de senaste dagarna upplevde jag tyvärr i en dimma) och vi har ätit nybakt bröd (inte min förtjänst) och en massa god mat och svärmor - som trots allt ändå är dansk - är chockerad över vårt intag av smör och grädde. Betyder det att man borde vara oroad över sin mättade fett-konsumtion, tro?
.
Annars befinner jag mig i en konstig sinnesstämning. Ena sekunden står jag leende vid spisen eller bakar en äppelkaka. Andra sekunden är jag svartsjuk och dramatisk (dramatisk har jag alltid varit, men aldrig svartsjuk). Dessutom drömmer jag konstigt. I natt var jag i ett Kafkalikt Argentina. Tror ni detta är normala graviditetsåkommor?
.
Nej, nu har Julie tröttnat på att riva bokhyllan så min tid är visst ute... (Vid nästa frist lovar jag att svara på gamla kommentarer!)

16 september 2009

Höstlöften

Sara inspirerade mig att skriva ner mina höstlöften. Och att publicera dem här, inför vittnen, kanske kan få mig att hålla dem.
  • Skriva färdigt! Disciplinera och fokusera.
  • Äta nyttigare (mer fet fisk, grönsaker osv)
  • Baka eget bröd proppat med solrosfrön, linfrön, havregryn och andra nyttigheter. (Ni minns väl "bakmaskinen*" som vi har släpat hit från London, via Seychellerna?)
  • Ösa kärlek över mina älskade (och inte, som ibland, vara kärleksfull i osynlig hemlighet).
  • Vara så bra flickvän, mamma, dotter och vän som möjligt.
  • Läsa mer.
  • Inte ta död på några fler orkidéer.
  • Fixa med alla våra fotoramar och - om jag är riktigt ambitiös - göra album/böcker av alla otaliga bilder.
  • Vila och vänta på bebis nummer två som absolut inte får komma förrän nästa år!
  • Bli lite mer ordningsam.
  • Inte vara så temperamentsfull, utan vara mild och tålmodig.

*som egentligen är en köksmaskin om det ska vara helt riktigt.

Minsann!

Min spegelbild kunde ha haft den klyschiga bildtexten: "Trött, sliten, gravid småbarnsmamma." Men just när min panna tycktes ha börjat anlägga två fina linjer och jag kände mig som värst fick jag någon form av upprättelse. Jag fick visa leg på systemet. Minsann! Och uppfylldes förstås av den mest patetiska lycka som verkligen visar att man är desperat - och framför allt att man är gammal nog att bli smickrad. Jag återhämtade mig förvirrat från chocken och lämnade fram mitt körkort med spelad nonchalans och försökte hålla mig från att skratta. Sedan fick jag lov att promenera iväg med en flaska vitt (Viña Maipo om det har någon betydelse för historien) och kunde på moget vis göra lunch (grön ärtsoppa med basilika, grädde och en svätt vitt vin i) åt min svärmor och dotter.
Visst är systembolaget fantastiskt!

12 september 2009

Förberedelser...

Just nu är det fullt upp:

  • Städar frenetiskt för att undanröja alla bevis på våra rätta jag (=slarviga) och för att verka vuxna och mogna.

  • Lagar kalops (det är egentligen J som lagar, men han ska visst säga att det är jag som är kock för att jag ska behålla min något tillkämpade husmorsstatus. Men. Det är nästan sant, för det är faktiskt jag som har lärt upp honom i kalopskonst.)

  • Tvättar (om det ska vara helt korrekt är det J som tvättar eftersom jag inte orkar gå fem trappor utan hiss).

  • Köper in för att baka morotskaka (försöker samla på mig cookie points).

  • Badar Julie så att hennes hår inte är friserat med leverpastej och klär henne sedan i Madicken-klänning.

Svärmor är på väg hit från Danmark... Förhoppningsvis hinner vårt hem se välkomnande och inbjudande ut tills hon kommer!

11 september 2009

Vi två...

Hur kunde jag ha sådan tur
som fick just Julie?
Att hon finns för mig att älska...

(Men just nu gallskriker min lilla ljuva varelse, måste gå...)

10 september 2009

Julies dag hos mormor

Medan jag har våndats framför datorn har Julie haft mysigt hos mormor. Absolut roligast är hunden Tilly. Julie har bara bovvar i huvudet nuförtiden. Hon talar till och med om bovvar i sömnen...

Saker att komma ihåg!

%#"#¤/&%(/****)%£ också!!! Men även om det känns %#"#¤/&%(/****)%£ just nu ska jag inte kollapsa eller smida mordiska planer mot min laptop. Jag ska påminna mig själv om följande:
  1. Jag har en kille som älskar mig och säger att han gör allt för mig (han vill också försöka hitta mitt försvunna dokument på datorn, men jag vill inte att han ska kika på mina sekretessbelagda dokument och hitta en massa fjant och melodramatiska texter, men han tycker att det är jag som är en melodramatisk fjant som inte låter mig hjälpas...)
  2. Jag har världens gulligaste dotter!!!
  3. Min graviditet fortlöper hittills bra (vecka 22, kära vänner!)
  4. Jag har trots allt en backup från i mars och om jag ska vara helt ärlig har jag inte precis varit någon superproduktiv Strindberg på sistone.
  5. Vi har hittills lyckats undgå svininfluensan.
  6. Jag och alla jag älskar är friska.
  7. Jag har tak över huvudet och mat för dagen.
  8. Jag har nu backup:at min backup-version!

God morgon tristess!

Tack för alla era uppmuntrande kommentarer som jag läste i morse! Det och en kram av Julie fick mig på lite bättre humör. Jag vaknade för en dryg timme sedan efter att ha sovit med någon slags tyngd över mig och drömt att jag blivit misshandlad och då och då under nattens lopp vaknat till mörbultad och kommit ihåg... Mitt dokument som är spårlöst försvunnet.
.
Har inte ens druckit kaffe utan omedelbart placerat mig framför mitt monster till laptop och hoppats att dokumentet bara skulle finnas där - som genom ett mirakel - men det gjorde det förstås inte, utan det var samma frågetecken som hånade mig i form av ett så kallat "rescued document". Pffts! Har försökt gå igenom temporära filer, men inte hittat något intressant.
.
Julie är hos mormor (som nu har henne en gång i veckan för att jag ska få skriva) så bortsett från ett ärende i stan kommer denna dag att vigas åt den 3 mars-versionen. Kanske fanns det en mening med att text skulle skäras bort. Kanske ska jag tänka om och finna nya vinklar och kill my darlings eller nåt. Jag har känt att jag fastnat lite i mitt material, men ändå inte vågat ändra för mycket. Men nu kommer jag att känna mig mer ursinnig och skoningslös. Det kanske är bra? Jag intalar mig det i alla fall. Och om mitt material förblir opublicerbart kan jag ju alltid skylla på de där "briljanta raderna" som gick förlorade den 9 september 2009. Men vänta här... 09-09-09!! Det måste förstås vara någon form av konspiration... Eller vad tror ni? Hmmm...
.
Nej, nu ska jag försöka dricka kaffe och bli normal! Återkommer när min hjärna har börjat fungera igen...

9 september 2009

Jävla förbannade skit!!!!!!!

Så sitter jag och skriver och plötsligt kommer någon gubbe upp (i form av ett gem) på sidan och påstår att jag inte kan spara. Hmmm... Panikar inte, utan tar det coolt. Jag kan väl bara "spara som..." eller nåt. Sedan vet jag inte riktigt vad som händer, det är liksom blankt i mitt minne - av ren förskräckelse. Vissa saker är bara för outhärdliga och smärtsamma för att hjärnan ska orka lagra det. Men jag tror att de följande minuterna förlöpte ungefär så här:
Plötsligt heter mitt dokument något oigenkännligt, det har ändrats helt utan min inverkan, men så lovar mitt Word att något rescued document kan sparas. Så jag sparar en rescue-variant, stänger ner och öppnar upp sedan förhoppningsfullt detta säkerhetsdokument, men det består bara av 80 sidor frågetecken!!!!! Hela min bok på nästan 300 sidor har reducerats till frågetecken!!!!!
??????????????????????????????
Har försökt systemåterställa, men det hjälper inte. Vad ska jag ta mig till? Är någon av er datorproffs eller har några råd överhuvudtaget...? Hur kan ett dokument bara försvinna?
Jag har en backup, men den är från 3 mars och vem vet hur många oersättliga formuleringar jag kan ha kommit på sedan dess? Under dessa månader kanske jag skrev raden, meningen, stycket som skulle ha förändrat allt, som skulle ha avgjort skillnaden mellan dammigt skrivbordsmanus och förlagspotiential... Förvisso har jag inte varit superproduktiv under dessa sex månader, men jag är säker på att jag måste ha skrivit något briljant som aldrig kan återskapas och som för alltid är förlorat.
Nej, nu ska jag bara lägga mig ner och dö...

7 september 2009

Sista vandringen

Det händer att jag drabbas av nostalgiska anfall. Speciellt när jag ser bilder som våra vänner där nere lägger ut och frestar med eller när vi av misstag hamnar på maillistan och bjuds in till BBQ eller något annat lockande. Det händer också att jag blir avundsjuk på mig själv och mitt gamla liv. Men samtidigt vet jag att jag inte skulle vilja bosätta mig på Seychellerna. Ölivet kan vara isolerande och vi saknade framför allt ett större matutbud. Vi älskar att laga mat, men på Seychellerna blir det på mycket begränsade varor. Sedan är det förstås också den uppenbara saknaden: Familj och vänner.

Dagen innan avresan från Seychellerna gick vi en vandringstur som avslutas i en underbar och öde strand som heter Anse Major och dit man endast kan ta sig till fots. Leden går över bergen, längs med havet. Skönheten som möter en är bortom all beskrivning. Det är varmt, det är svettigt, men belöningen väntar i form av ett dopp i oceanen.

Det finns fler och mer krävande vandringsleder, men med Julie i bärsele valde vi "nybörjarleden". 45 min dit, plus att man ska orka vandra hem igen. Det var inte alltför besvärligt, inte heller för en latmask som mig.

Den lilla stranden skymtar!

Sista gången på seychellisk sand... Jag minns att jag försökte memorera allt, varenda känsla, hur det känns när vågen träffar en, simtagen genom det varma vattnet, solen om axlarna, hur otroligt vackra och frodiga de gröna bergen är... Att jag har haft allt det där.

Jag och Indiska Oceanen, sista bilden...

J och Julie tar sitt farväl...

På väg hemåt. Det svalkar mer i solnedgången och efter vårt havsdopp.

Julie har somnat på armen och J blickar för sista gången ut över Beau Vallon-bukten.

Jag kommer att återkomma till Seychellerna här på bloggen (och förhoppningsvis också någon gång i verkligheten) för det är så mycket som är osagt. Jag påbörjade en rad inlägg när vi bodde på Mahé som jag aldrig publicerade och så hade jag planerat en serie inlägg som skulle handla om hur det är att vara på Seychellerna som turist, expat och lokal. Jag vill också berätta om maten och kanske lägga ut några recept.

Så lagom till den ruggiga, svenska hösten kommer det nog att dyka upp lite mer Seychellerna här på bloggen.

"Svininfluensan" kom emellan...

Det blev inget skrivandet. Inte ett ord. Planerna kollapsade hastigt när min mamma ringde och meddelade att hon hade fått plötslig frossa, värk i kroppen och 39,2 i feber. Förmodat utbrott av svininfluensan! Det var bara att bege sig in i smittohärden och rädda lilla Julie (och lilla hunden Tilly fick jag med på köpet).
Min mamma fick tamiflu och väntade på provsvar. Vi andra höll andan och min läkare skrev ut tamiflu till mig eftersom jag tillhör riskgruppen. Efter en tids hyperventilerande och en massa katastroftankar kom beskedet: Ingen svininfluensa. Och jag och Julie tycks ha klarat oss utan minsta förkylning.

2 september 2009

Bara jag och min laptop...

En hel skrivardag! Bara jag och min laptop. Julie är hos min mamma idag och jag längtar efter mitt litterära projekt som har fått ligga och damma alltför länge på hårddisken.
Julie sov borta första gången i lördags. Bara jag och J, för första gången på över ett år. Senast vi var barnlösa var i London för över ett år sedan.
Nu hade vi köpt ett helt kilo skalade, okokta jätteräkor som vi skulle marinera i vitlök, chili och citron, steka och frossa på, men... jag glömde att lägga in dem i kylen över natten. Ett kilo räkor! Till spillo...
Men det var underbart att ha en hel kväll och en hel förmiddag bara för oss. Och det var ännu underbarare att hämta en glad Julie på söndageftermiddagen.
Och så idag. Jag ska bara ägna mig åt att skriva, skriva, skriva... Äntligen!