17 oktober 2009

Dansk mat vs. svensk mat

Dansk risgrynsgröt dränkt i smör
.
Den svenska, lite mer blygsamma varianten med mjölk.

När jag blev tillsammans med J blev jag chockerad av den gigantiska mängd smör och grädde som jag tvingades proppa i mig. Det skulle smör och grädde i precis allt. Förvisso tänker jag inte speciellt mycket på vikten, men blir man inte helt åderförkalkad av allt det där? Å andra sidan tycker jag nog att danskarna verkar lite nöjdare och gladare (och tjockare?) än svenskar.
.
J tycker att svensk mat är torr och trist och jag kan oftast förstå vad han menar. Bara för att nämna ett exempel: Medan vi blir tacksamma och lyriska över en torr semelklump (med kardemumma* i vetedegen) fylld med grädde och mandelmassa ser danskarnas semlor ut som följande: Wienerbrödsdeg bakad till en frasig bulle, fyll med grädde, sylt och vaniljkräm. Jag skulle vilja påstå att det är 1-0 till Danmark. Vår bulle är desstom så torr att vissa låter den stå och svampa till sig i het mjölk. Brrr!
.
Överlag är vi mer asketiska här uppe. Systembolaget, knäckebröd, lättöl, hushållsost... Ja, ni fattar poängen.
.
Jag vet inte vad socialstyrelsen skulle säga, men jag har - utan att blinka - i rikliga mängder grädde och smör i maten. Jag har blivit danskifierad. Dock med ett undantag. Risgrynsgröten. I vårt kära grannland lägger man nämligen en hög med smör på gröten. Detta smälter sedan och rinner ner i fåror och gropar och gröten sticker sedan upp som en liten smörbadad ö i tallriken. Det är precis som svensk risgrynsgröt med socker och kanel - men med smör till istället för mjölk! Jag ryser. J däremot tycker att vi äter en tråkig, fattigmansvariant med mjölk. Ok, tomten får kanske en klick smör på gröten, men att fullkomligt dränka gröten i smält smör tycker jag är på gränsen till perverst. Inte hedonistiskt. Eller vad säger ni? Danskt eller svenskt?
.
*Vad är det med svenskar och kardemumma? Varför måste det kardemumma i allt bröd?

11 kommentarer:

Ingela sa...

Nej tack, inget smör i min gröt.Hu! Jag gillar semlan som den är men den måste vara helt färsk, annars blir ju brödet torrt och trist.

Kanske äter vi en tråkig kost i Sverige men äter inte danskarna smörgåsar till lunch? Det går ju inte. Eller? ;-)

Skulle vilja veta hur danskarna mår, generellt sätt alltså. Påverkar deras sätt att äta deras hälsa? Har de fler som lider av sjukdomar relaterade till för högt intag av animaliska fetter?

varma kramar

Lisa Christensen sa...

Ingela: Jo, de äter rågbröd till lunch, jättetrist! Bra att du påpekade det.

Jag har faktiskt också undrat över om de har sämre hälsa så mycket fett som de proppar i sig. Men de kanske balanserar upp alla wienerbröd med chokoläääde med rågbröd till lunch?

Varma kramar

tilda - änglamamma till Liam sa...

hehe det stämmer nog att danskar är lite rundare :) men matmässigt tycker jag nog att svenskar är mer allround och använder sig av mer utländska influenser än dk ;P tycker att dansk mat smakar nada jämfört med den mat jag är uppvuxen med (lots of spices) :)
men som du säger så hade nog svenskar kunnat använda lite mer vanliga produkter (än light) eftersom det ger mer smak egentligen :P kramkram

Linalotta sa...

Tumme ner för smör i gröten, men tumme upp för deras semlor som låter underbart goda!!
kardemumma är jag dock inte heller så förtjust i...

På tal om smör och grädde.. så väntar snart en krämig potatisgratäng, bea.sås och kött till middag. Det är ju lördag! =)

Hopps ni har en trevlig kväll.
KRAM

Lotta sa...

Hmmm... smält smör på risgrynsgröt får nog vara. Men jag äter inte med kanel heller, det ska vara sirap och mjölk på gröten! :)

Sara sa...

Jag tycker ju i och för sig att RIKTIG grädde och RIKTIGT smör är godare ân lättvarianterna... I sverige ska det ju vara kesella och lättmargarin, vilket man i Frankrike tycker verkar rysligt osunt. ;)

Lisa Christensen sa...

Tilda: Jag hörde med J eftersom jag aldrig bott i DK. Han menar dock att de är lika internationellt influerade som svenskarna. Om man jämför dansk husmanskost med internationella kök är den oftast rätt trist, men i jämförelse med svensk husmanskost tycker jag nog att den ofta (inte alltid!) är lite mer raffinerad :)
Kram

Linalotta: Semlorna låter underbara! Och potatisgratäng, mmm...
Kram

Lotta: En till! Jag brukar faktiskt också äta sirap på gröten :) Dock inte på risgrynsgröt, men det ska jag pröva!

Sara: Jag äter aldrig lättprodukter, tror inte alls på sådant. Jag tycker faktiskt också att det är osunt, speciellt lättmargarin och sötningsmedel ;)

Anita sa...

Att den fettsnåla kosten med lightprodukter, margarin (huuu!)och lättmjölk är på nedgång i Sverige har vi den nya kostråden typ LCHF och GI att tacka för.
Riktigt smör och grädde är det mest naturliga och nyttigaste, och det har danskarna förstått. Tror jag...;)

Lisa Christensen sa...

Smulan: Håller med. Jag har aldrig trott på light, bara druckit röd mjölk, haft crème fraîche i maten osv utan att gå upp i vikt, men så har jag inte heller förstört min ämnesomsättning med jojo-bantning :)

Anonym sa...

Har hört att svenskarna skulle ha ungefär 3% större övervikt än i Danmark. Har tyvärr ingen källa till detta påståendet :P

Dansk mat är mycket godare tycker jag; de flesta svenskar smakar oftast bara på den mycket gamla/traditionella delen af dansk cuisine. Som dansk tyckte jag i början att svensk mat var vedervärdig och väldigt annorlunda. Kaviaren, det tråkiga smakslösa knäckebrödet och fisk, fisk fisk!

Dock har jag numera många svenska favoriter. Kräftor och svensk glögg är ju helt fantastiskt :)

Dansk mat är dock efter min mening en vinnare! Fettet är ju tyvärr en downside. Men vi klarar oss, haha. =D

Anonym sa...

Fy fan skulle aldrig äta det svinmaten :S