31 december 2007

Namninsamling

Skriv gärna på denna namninsamling mot smällare och fyrverkerier:

http://www.smallarupproret.se

Där finns också tips på vad man kan göra för att skydda sin hund.

Gott nytt år!

27 december 2007

En nyårsvädjan

Så fort julen är överstökad är det dags för nästa firande - nyårsafton. Som jag har skrivit tidigare kan jag inte njuta av fyrverkerierna längre eftersom jag har en skotträdd hund.


Tilly på glada upptåg i somras

Så här brukar nyårsafton se ut för min del (tillbringad mestadels i en garderob): Min hund Tilly springer paniskt runt, runt, försöker pressa sig in under badkaret, flämtar, är paralyserad av skräck, ligger och skakar i timmar, äter inte och hjärtat slår som en hysterisk technotrumma. Jag brukar sitta med henne i timmar i en garderob som vi har försökt ljudisolera. Och tro mig, vi har verkligen försökt med allt. Kognitiv terapi med hjälp av ljud-cd med pangljud, bomull i de stora öronen, dammsugare och jättehög musik på samtidigt (tack för tålmodiga grannar!) för att dämpa smällandet, godis som muta, lugnande medicin och inget hjälper. Många hundar blir så chockskadade att de dör och varje år är jag tacksam över att hon överlevt även denna gång...

I år kommer jag inte att kunna vara med Tilly, och även om jag måste erkänna att det känns ganska skönt att
för första gången på sju år slippa fira det nya året i garderoben, är jag orolig över hur det ska gå för henne i år. Jag kan bara hoppas och önska att människor inte ska kasta smällare efter henne när hon går ut och att hon kommer att ta sig igenom dessa dagar.

Jag kan förstå att folk tycker att det är vackert med fyrverkerier, men jag hoppas att folk kan tänka på djuren. Vem kan njuta om det ska vara på deras bekostnad? Man kan skjuta med ljudlösa raketer också om man tycker att det är vackert. Det jag skulle önska är att man bara höll sig till tolvslaget och inte höll på att panga i dagar före och efter. Smällandet tar ju aldrig slut!

Det finns även andra orsaker till att vara sparsam med fyrverkerier och smällare. Människor skadas varje år och dessutom är det miljöförstörande. Det borde vara licens för att skjuta raketer.

Jag har en vädjan: Snälla, om ni måste skjuta fyrverkerier detta nyår, vilket jag förstår att många vill, gör det bara kring tolvslaget! Jag skulle också vilja uppmana alla som bloggare som läser det här inlägget att också skriva om detta.

26 december 2007

Vårkänsla

Det är nästan vårkänsla ute. Solen skiner, människor promenerar på Hampstead Heath och det är lite svårt att tro att det är annandag jul.

Julafton var i alla fall mörk och dimmig och vi två hade lagat kalkon för sex personer (vi var nog lite överoptimistiska när det gällde vår matkapacitet). En hel dags matlagning tog ungefär 30 minuter att äta. Sedan har vi bara jäst på soffan, spelat TP och kollat på dvd:er...

23 december 2007

Jag vill passa på att önska alla en...


...God Jul och ett Gott Nytt År!



Vi hade inte så mycket julpynt, men Js föräldrar skickade några söta tomtenissar och Ann hade med sig lite pynt åt oss.

Med proviant för flera dagar

Det är ganska mysigt att vara hemma med frysen full av lussebullar och bara ta det lugnt. Vi har fortfarande kvar choklad, pepparkakor och æbleskiver från festen. Det blir en engelsk jul i dimman och vi har släpat hem en minigran. Sverige får bli en annan gång...

För några dagar sedan: Dimma utanför fönstret


Nu ska jag kurera mig med te och lussebullar...

Saffransbullar utan saffran

Jag dukade fram saffransbullar häromdagen. J delade sina på mitten och åt med smör och ost på. Han påstod också att de skulle smaka bättre utan saffran i. Han menar att han lika gärna kan ändra på våra traditioner och göra saffransbullar utan saffran eftersom jag gjorde æbleskiver (äppelskivor) med äpplen i...

22 december 2007

Bara vi två

Vi skulle ha åkt till Sverige och gått på julmarknad på Skansen och vandrat runt i gamla stan som turister. Vi skulle ha dansat kring granen på Kungsholmen och druckit varm choklad på Söder och promenerat runt i Röda Bergen.


Men vi har blivit sjuka, så vi stannar hemma i London för vård av älskling. Det blir visst ingen Fanny-och-Alexander-jul i år heller, men för första gången firar vi tillsammans. Bara vi två i vårt lilla dockskåp.

Trött...

Vi får kurera oss med glögg från IKEA och lyssna på svensk julmusik eller nåt (borde visst ha köpt låtsassnö på Harrods ändå - det ska bli 10 grader på julafton...) Men det blir väl mistlar och mulled wine istället. And that's not too bad.... Vi får linda in oss i filtar, det blir nog ganska mysigt ändå.


Min älskling äter pepparkakor

19 december 2007

Överlevde...

Vår lägenhet är som en liten handväska som rymmer mer än man tror. Eller som en trollkarlshatt där allt möjligt får plats. Det fanns i alla fall plats för fest.

Vi lagade mat och bakade hela dagen. Gästerna fick indisk gryta, lussebullar,
æbleskiver, glögg och pepparkakor. Att det blev indiskt berodde på att det var det enda vi kunde komma på som kunde passa många personer (veganer, vegeterianer, allergiker). Vi var dock lite nervösa eftersom det skulle komma indier och vi hade vårt eget påhittade recept, men vi fick godkänt.

Senare på kvällen spilldes det vin och sniffades florsocker. Det var väldigt trevligt. Och framför allt hade lägenheten (och vi) överlevt!

18 december 2007

Nära vänner långt bort...

Jag har julstämning, men det är en annan typ av julstäming här i London. Det är engelsk jul, kalkon, engelska sagobokshus och mulled wine. Min bästa vän Ann kom hit på en långweekend och vi insöp julstämning på Harrods, bland nallar och shortbread. Det var så trevligt att ha henne här! Tyvärr har vi en tendens att sällan bo i samma stad. Vi möttes i Nice för ganska många år sedan och sedan dess har vi bott lite här och där, men det är skönt med vänner man behåller även fast man är expat.

Ann utanför Starbucks

13 december 2007

Vatten över huvudet...

Tanken var att vi skulle ha en liten inflyttningsfest/adventsbjudning i vår lilla lägenhet. Men för säkerhets skull bjöd vi 35 personer.

Tror inte riktigt vi fattade att vi verkligen bjöd så mycket folk, men i förrgår gjorde vi en lista och oj, så många det var! Vi räknade med en hel del "spill". 35 personer var ett optimistisk tal. Hälften skulle säkert inte komma. December brukar vara en hektisk månad med julfester omlott. Men de flesta har tackat ja... Hjälp!

Hur ska alla få plats? Vi har en näpen liten miniatyrlägenhet för miniatyrfester. Soffan och sängen var tvungna att plockas isär för att komma in genom ytterdörren när vi flyttade hit. Vi har ett bord för max 4 pers, vilket innebär att vi bara haft parmiddagar. Och nu ska vi laga skolköksmiddag...


12 december 2007

En cykel med många liv

Så har Js cykel blivit stulen igen. Bara framhjulet sitter kvar fastkedjat i grinden. Polisen verkade tämligen misstänksam, hade aldrig hört om liknande. Men det är en cykel med många liv så den återuppstår kanske. I somras var den utsatt för misslyckat rånförsök och sedan stals den i september, men tjuven togs på bar gärning av polisen. Man skulle kanske ta en titt på e-bay...

Vintervackert

I morse var det alldeles frostigt ute. Vi var tvungna att skrapa fönsterrutorna på bilen. Det är otroligt vackert, men kallt. Det gnistrade på taken och var halt på trappan utanför vårt hus.

11 december 2007

Asiatiska London

Vi brukar åka till Oriental City som ligger ganska långt ut i nordvästra London. Det påminner lite om Kungshallen i Stockholm fast med asiatisk mat. Det finns också en stor asiatisk matvaruaffär där man kan köpa en massa spännande ingredienser. Eftersom min mamma läser kinesiska var vi förstås tvungna att ta med henne dit.



Man kan också få akupunktur, kinesisk medicin, massage och annat här. Tyvärr verkar det som om Oriental City kommer att rivas. Det finns planer på att bygga annat där, så man får passa på att äta där medan vi kan.

8 december 2007

...och i skogen

Jag älskar att befinna sig mitt i stan, med allt myller och alla möjligheter och sedan bara komma hem och kunna ta en promenad i skogen där ekorrarna leker. I "vår" skog finns det en massa gungor här och var. Vi kunde inte låta bli att bli barnsliga...






Min mamma

I stan...

Så snart mörkret lägger sig över London och julbelysningen tänds blir staden magisk. Det virvlar faktiskt några små, små snöflingor när vi går nerför Regent's Street, men de hinner förstås smälta innan de når mark. Redan vid halv sex är pubarna fyllda med folk och Oxford Street är en myrstack.



7 december 2007

Ett annat London

Det finns nästan inget som kan renovera ens slitna bild av London som besök från Sverige. Helt plötsligt blir allt till en reklamfilm. Vi tar en kaffe på Starbucks medan julmusiken spelar i bakgrunden och det känns nytt. Vi shoppar i billiga affärer och jag är förundrad över hur mycket man kan fynda. Genom en besökares ögon blir allt genast av-automatiserat.

Min mamma är här och förstår inte varför jag längtar tillbaka till Sverige när jag bor i London. Och just i det ögonblicket känns London faktiskt ganska fantastiskt även fast det regnar. Till och med regnet ska vara för det är London.

Förra gången hon kom hit bodde jag i ett sunkigt rum på max 10 kvadratmeter i Fulham, åt mat i sängen (det fanns ju inget kök att sitta i) och hade resväskor som förvaringslådor. Jag är så lycklig över min nya tillvaro och över att äntligen kunna känna att jag har ett riktigt hem!

5 december 2007

Recept på æbleskiver

375 g vetemjöl
3/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 tsk socker
3 ägg
3/4 liter kärnmjölk
fett till bakning

(Eftersom jag är allergisk mot ägg gjorde vi äggfria æbleskiver.)

Häll alla ingredienser i en skål och blanda. Låt smeten vila i 1/2 timme. Värm upp järnet. Lägg en klick smör i varje hål och låt det smälta. Häll därefter i smeten i hålen. Efter ca 30 sek-1 min vickar du dem lite (ca 25-30 grader) med en smal träpinne, t.ex en asiatisk ätpinne, så att smeten rinner ut. Vänta ca 20 sek innan du vickar dem igen (ca 45-gradersvinkel). Denna gång vickar man åt sidan. Fortsätt att vända "munkarna" på detta sätt tills de är helt runda. Totala bakningstiden är 4-7 min. De är färdiga när man kan sticka en tandpetare igenom dem utan att det fastnar någon smet. Servera genast eller lägg i en långpanna i ugnen innan de ska serveras.

Man äter æbleskiverna med sylt eller socker och gärna med glögg till! Om man vill göra äkta gammeldags æbleskiver lägger man en liten bit äpple i varje "munk" innan de vänds första gången.

Själva vickningstekniken är lite svår att förklara, helst bör man se någon göra dem. Man behöver också en speciell æbleskivepande (äppelskivejärn). Vi beställde en via Internet.

Lycka till!

4 december 2007

Take away-liv i London

Med engelska mått är vårt kök stort eftersom man (nätt och jämt) får plats att sitta där. Vanligtvis har man bara kokvrå eller open plan kitchen vilket innebär att kokvrån har smält ihop med vardagsrummet.

Det senaste är att rationalisera bort köket helt. Många nya lägenheter i zon 1 har inget kök alls. Eftersom varje kvadratmeter är dyrbar är ett kök helt enkelt inte värt pengarna och
de som har råd att bo i innerstan har ofta jobb där de äter ute hela tiden, inte hinner med annat än take away. Och kök = mikrovågsugn. I de här lägenheterna har man gjort om kök till kontor och en man som valt att leva sitt liv på detta sätt berättade att när han inte använde laptopen stod den i ugnen.

Det har kanske blivit billigare att ha restaurangen som kök och puben som vardagsrum...

3 december 2007

Æbleskiver

Yes, det är som det låter - äppelskivor - men nope inga äpplen (jo, i gamla dagar hade man visst äpplen i). J hade länge talat om de fantasiska æbleskiverna som man äter till jul i Danmark och jag föreställde mig några goda äppelkakor. Påhejad av mig beställde J ett æbleskivejärn från Danmark. Det hela blev inte sämre av att det stod "munkar" på den svenska översättningen när leverensen kom. Jag älskar äppelmunkar och munkar av alla slag. (För danskar låter det f.ö. mycket komiskt med våra "munkar". J blev ganska förvirrad när jag första gången sa att jag bara älskar jordgubbs- och chokladmunkar...)


Æbleskiver är ungefär som pannkakor, men man har "rullat" dem i ett järn så att de blivit ihåliga i mitten. Till dessa äter man sylt och socker.

2 december 2007

Adventsmys

Även om det nästan var sommarvärme igår, en gassande sol och människor som gick runt i t-shirts (galningar!) fick vi lite julkänsla i alla fall.

I UK har man inte adventsljus som i Skandinavien så vi gjorde en egen ljusstake och om man vänder på den har den fyra hål för värmeljus.

Vi är jättetråkiga och vill nästan bara vara hemma nu när vi har fått ordning. Tro det eller ej, men jag har bakat bröd! Och J är just nu i full färd med att laga dansk ris à l'amande.

(Med mina älskade raggsockor på!)

Mmmm... café au laît...

Vet inte riktigt om jag har blivit gammal eller bara en riktig utlandssvensk, men jag var ju tvungen att köpa en julbock på IKEA (även om J hade svårt att förstå poängen med julpynt överhuvudtaget). För några år sedan skulle allt bara vara utländskt, osvenskt och långt bort, så man blir lite förvånad när en julbock plötsligt kändes viktigare än någonsin! Men man blir väl så här när man har bott i utlandet ett tag...

Lägenheten - före och efter

Nu har vi äntligen renoverat färdigt vår lilla dockskåpslägenhet lagom till advent. Här kan ni se våra före- och efterbilder.

Köket

Det pyttelilla köket hade ingen plats för ett normalstort bord...

...så vi gjorde en liten "bardisk".


Vardagsrummet


Vardagsrummet har inte genomgått någon totalförvandling, bara fått nytt golv i mörkt trä.



Sovrummet

En enda röra och någonstans under allt bråte och sängen, som i dåläget låg som plockepinn, fanns en gång en heltäckningsmatta.

Nu har vi fått upp sängen som vi köpte på rea i Camden för många månader sedan. Jag har alltid drömt om en himmelsäng!


Arbetsrummet/gästrummet

Eftersom allt i London är i miniatyr (om man inte är miljonär) är det alltid svårt att få plats med saker så vi byggde en hylla i arbetsrummet.

Et voila!


Hallen

Här har vi borrat igenom ett vattenrör och tagit fram de gamla golvplankorna...

Det här var det värsta. Vi slet bort heltäckningsmattorna i hallen och trappen och la nya plankor. Trapporna hade gammal målarfärg som skulle skrapas av.

Vi målade om trappan vit för att få en skandinavisk känsla.

Med heltäckningsmatta...

Och utan!