23 maj 2009

Barbro eller Gösta?

Millan skriver om namn. Jag älskar att leka med namn. Så länge jag kan minnas har jag velat döpa min dotter till Juliette, men eftersom det inte låter klokt på danska [jolijätte] blev det Julie. Vi hade också Emma och Vera på förslag, men det blev en Julie och det var inte många diskussioner (även om jag gjorde ett håglöst försök med Juliette innan Julie sattes på pränt). Andranamnet Victoria valde vi eftersom det betyder segrarinna och hon föddes för tidigt och var en sådan kämpe. Vi valde det också för att vi skulle flytta till huvudstaden Victoria på Seychellerna och för att Victor är ett släktnamn i min familj.
.
Nu har jag blivit förälskad i namnet Clothilde, men jag tror att jag är den enda som tycker att det är fint. J gillade det i en vecka, sedan kom han på att det var tyskt. Men jag ser det från en fransk, eller möjligtvis italiensk, vinkel. Fattar ni hur coolt det är? Eller inte...
.
Pojknamn är lättare, men jag är inte lika äventyrlig med mina pojkbebisnamn. Vad sägs om Erik? (J protesterar.)
.
Själv är jag uppkallad efter en söt flicka som hette Lisa som min mamma såg på tunnelbanan i New York. Jag avskydde mitt namn som barn. Vissa barn tyckte nämligen om att rimma på det... Dessutom tyckte jag att det var tråkigt. Men nu tycker jag att det är praktiskt och internationellt gångbart.
.
Namn återvinns ju och när de blir tillräckligt gamla blir de populära igen. Så snart ligger kanske Barbro, Gunnel, Gösta och Bengt på topplistorna.
.
Nu är jag nyfiken på era favoritnamn!

18 kommentarer:

Lisa sa...

En till här som inte riktigt gillade att heta Lisa när hon var yngre. Bara Lisa dessutom, inget andra namns ens. Sa trist tyckte jag att det var. Drömde om att heta Jaqueline! Herregud... Är verkligen jättenöjd med mitt namn idag, det funkar överallt.

Julie är ju ett jättefint namn till er dotter! Jag har 3 speciella namn (för mig) som jag hoppas fa döpa mina framtida barn till en dag.

Hoppas att ni far en bra helg i Stockholm! Ser fram emot att följa er där!

Kram Lisa

mie sa...

Jag älskar namn! Namn är störtkul. Jag gillar lite äldre namn och mina två småkillar heter Valter (Hugo Emanuel) och Eskil (Love Harald). Valter är så klockrent medan Eskil nog borde fått heta Manne eller Beppe i stället.

Sen har vi lilla Juno som skulle hetat Ester men som kom ut och såg ut som JUNO. Hon heter även Ester och Dagny men jag skulle kunnat tänka mig Kerstin eller Hjärtrud också!

Om vi skulle fått fler barn hade Elice/Ellis kanske blivit aktuellt. Uttalat som Ellis då. Jag gillar unisexnamn och lite ovanliga namn.

Min kompis pojke heter föresten Gösta!

Julie är jättefint tycker jag fast egentligen borde vi väl byta namn på våra flickor? Min JUNO (=juni) är född i juli och din JULIE (=juli) är född i juni ;-)

Bella sa...

Ja, namn är svårt...speciellt när man kommer från två olika kulturer och uppfattar namnen olika...
I mitt fall måste de funka på svenska o spanska, jag skulle gärna vilja att de funkar på engelska också...
Har sen liten velat döpa mitt framtida barn till Nathan...men börjar nu fundera på Nicholas...
Pojkvännen försöker övertyga mig om Thalassa på en flicka...vi får se...är ju inte ens gravid ännu...
Har faktiskt följt dig flera år men har nog aldrig kommenterat?

Karin sa...

Vi försökte verkligen hitta namn som skulle funka på svenska, hebreiska och engelska och Ella satt som gjutet från försat gången jag nämnde det namnet. Skulle vi få en pojke någon gång i framtiden blir det svårare, jag och Y ligger väldigt långt ifrån varandra där!

Jag fick en brorson för några dagar sedan som ska heta Ture. Håller fortfarande på att vänja mig vid det namnet. Y tycker att det är så lustigt eftersom min farbror heter Tore och han kan inte höra någon skillnad alls på de namnen, han kan inte förstå att vi ser det som två helt olika namn.

Fiviva sa...

Jag heter Emma och vanligare namn än så går det nog inte att komma.
Jag är döpt efter den galna kvinnan från falcon crest haha.
Mor tyckte så mycke om det amerikanska uttalet synd för mig att vi råkar bo i norrland och det uttalas Ämma.

När jag var mindre så var jag besatt av grekiskt mytologi och sa att får jag en dotter så ska hon heta Medea Manuela Minerva.
Kanske inte det trevligaste namnet med tanke på att Medea var en trollkunnig kvinna som dödade sina egna barn för att hämnas sin make.
Manuela är både mitt och min mors andra namn och det har fått vandra vidare till min dotter.
Minerva är det latiska namnet för Athena.
Starka kvinnor genom tiderna är också en sak som faschinerat mig.

Men när vi väl väntade barn så blev det direkt namnet vincent som fastnade.
båda till minne av den otecknade serien som gick på tv: skönheten och odjuret.
Vincent betyder segrare.
Fick även karl och albert efter far och farfar.
Något flicknamn kom vi aldrig överens om.

Nästa graviditet så fick jag för mig att det var en flicka vi väntade, denna gång kunde vi inte för allt i världen komma på ett pojknamn.

När jag var liten och var i sth för första gången så fick jag min första mörkhyade vän. Timea hette hon.
Hon var så vacker med sitt mörka hår.
Jag hade inte tänkt på henne sen jag var liten ca 7 år men när jag var gravid så dök namnet upp från ingenstans och vi båda fastnade för det.
Timea är ungerskt och betyder ära.
Hon fick även Diana efter min vän som betyder divine. och manuela efter oss som betyder gift of god.

Kan även berätta att jag letade upp denna tjej för några månader sedan och berättade att jag döpt min flicka efter henne.
Jag tror hon blev riktigt glad.

Sara sa...

Clothilde är fint, och Véra är kanon! ;)
Om vi hade fatt en pojke stod det mellan Marius och Milo,men där var vi inte överens!

www.silvia.blogg.se sa...

Jag har alltid sagt att min dotter skulle heta Maria. Jag tycker att det ar klassiskt och vackert och finns i min och min mans slakt (han ar italienare). Nar hon val kom bidde det Silvia istallet - hon var bara en Silvia min lilla drottning. Min lille son heter Ivan. Jag ville ha namn som hade samma uttal pa svenska o italienska.
Jag har last att namn kommer tillbaka med en cykel av 80 ar, sa just nu ar det en massa Gosta, Harald, Bertil etc.
Harnast kommer val de gamla hederliga dubbelnamnen: Sven-Goran, Anna-Greta, Per-Ake och Inga-Lill!!!! Riktigt gulligt ju!!!!

Svensk chekchouka sa...

Jag gillar Eden, Shanna och Elodie för flickor och Yoan, Maxime och David för killar; det lâter säkert konstigt pâ svenska, jag har bott i Frankrike i 18 âr och har fransk smak tror jag. Eden och Shanna är judiska namn.

Anna sa...

Namn ja, mina tjejer heter Elin & Jessica. Vi kom liksom inte överrens om något roligare.
Nu när jag blivit "gammal" och inte ska ha mer barn så gillar jag namn som Noah på pojke och Juni som flicknamn...
Men varför inte namn som Tristan & Isolde ?
;-)

tilda sa...

jag såg en kvinna för några veckor sen som hade döpt sina tvillingar till Alvar och Elvira :P hehe*

Millan sa...

Ja visst ar namn sa roligt att snacka om!! Eller skriva om da ;-). Jag tycker Clothilde ar ett coolt namn men sakert skulle det kortas till typ Thilde eller liknande av andra barn?? Det brukar ju bli sa med langa namn! Jag tycker om smeknamn sa for mig vore dock inte det ett problem! Det ar lite haftigt med annorlunda namn sa lange de inte ar allt for spaciga som typ Manfare eller liknande :-).
Erik ar jatte fint tycker jag! Nils heter det i andranamn och det ar ett slaktnamn i min familj. Jag alskar riktigt gammeldags namn och hade garna dopt Sofia till tex Marta eller Vera. Men Ben var inte lika fortjust....Jag gissar att det blir precis namn som Birgitta, Gosta och liknande som blir moderna har nast. Pappa och Anette har precis kopt en hund och dopt honom till Gosta. Riktigt gulligt :-). kram

Elisa sa...

För mig är Leo en favorit och för min kille gäller Arthur. De flicknamn som jag gillar är Sibylla och Clara... och nu senast Frida.

Blev förresten kallad fru Korkort sist jag var på banken och lämnade fram mitt Körkort, kanske inte bästa namnvalet.
;-)

R i Prag sa...

Själv heter jag Rickard. Det var lite kämpigt när man inte kunde säga "R" när man var liten.

Säger man att man heter "Jickajd" så blir det en hel del fniss i sin omgivning. Och heter man dessutom Fleetwood i efternamn så övergår fnisset till ett mer öppet skratt.

Men efter ett år hos talpedagogen men "Tripp trapp trull" övningar i 6 årsåldern så vara inte lidandet så långvarit.

Annars så tycker jag att William är ett fint pojknamn. Emelie, Elisabeth eller varför inte Anna som flicknamn.

Lisa sa...

Lisa: Vad lustigt, jag ville nämligen också heta just Jaqueline!! Kram

Mie: Jag har också tänkt på att våra flickors namn påminner om juni och julie. Elice var ett fint namn, har inte hört det förut.

Bella: Vad roligt att du har läst min blogg så länge! Och kul att du kommenterade också. Jag vill också att namnet ska vara gångbart internationellt.

Karin: Ella är fint. Vi har svårast att enas om flicknamn. Tycker att pojknamn är lättare.

Fiviva: Jag tycker att Emma är så vackert, men som du säger är det väldigt vanligt. Timea är också vackert, har aldrig hört det förut. Manuela är också fint. När jag hör namnet Vincent tänker jag faktiskt på det där snälla "odjuret" :)

Sara: Kul att du tycker att Clothilde är fint! Vera är också ett utav mina favoritnamn. Vackert och ryskt.

www.silvia.blogg.se: Det är svårt att föreställa sig att Bertil kommer att bli coolt igen, men snart är det väl det trendigaste namnet man kan tänka sig ;)

Svensk chekchouka: Vet du, Élodie älskar jag! Absolut älskar! Av någon anledning tog jag aldrig upp det till diskussion för jag visste att det inte skulle godkännas av J, men ååå vad jag tycker att det är fint. Men nu funkar det ju inte om jag skulle få fler döttrar. Élodie och Julie rimmar ju nästan på franska.

Anna: Isolde är vackert, men det är en sorglig berättelse...

Tilda: Elvira heter Julies kusin :)

Millan: Jag gillar också smeknamn så för mig gör det inget. Jag ger t.o.m Julie smeknamn trots att hon har ett kort namn.

Elisa: Frida är ett vackert namn. Enkelt med ändå inte alltför vanligt.

R i Prag: Oj, stackare, vilket trauma! Anna tycker jag också är vackert, i all sin enkelhet.

barajagjohanna sa...

Jag älskar namnet Isolde. Tristan också, men det går ju inte att döpa ett syskonpar till Tristan och Isolde...

Får jag en dotter någon gång vill jag döpa henne till Isolde. Fast det vet man ju inte - hon kanske ser ut som någon helt annan.

Lisa sa...

Barajagjohanna: Isolde är jättevackert. Och ganska ovanligt.

Anne sa...

Jag har alltid också älskat Juliette, men som du säger det funkar i Frankrike, men kanske mindre här. Julie, passar på danska också, så förstår att det blev så.

Minns att jag ibland var besviken på mitt för det gick aldrig att hitta färdigtryckta klistermärke i glitter och rosa som min syster kunde. Men det finns fördelar med ett ovanligt namn också.

Lisa sa...

Anne: Även fast Lisa är ett rätt vanligt namn hade jag ingen namnsdag när jag var liten (nu har de lagt till mitt namn) och det var jag väldigt besviken över, så jag kan verkligen förstå att du blev ledsen om du inte kunde hitta ditt namn. Men som du säger är det kul med ett lite ovanligare namn som vuxen.