19 januari 2009

Temptation Island/Honeymoon Island

Jag kanske skulle utveckla det här med otrohet och ge er lite mer bakgrund om kulturen här nere.

Seychellerna var tidigare en plats för slaveri och även om villkoren här var något bättre än på många andra ställen i världen så var man t.ex förbjuden att gifta sig och man hade inte rätt till sina egna barn under slavperioden. Om man har berövas sina rötter, rätten till sina barn, rätten att ha en fru/man kanske har man lär sig att leva efter de premisserna.

Överlag har importen av slavar och rotlösheten som följde medfört att folket här till viss del saknar långvariga kulturella traditioner. Eller så kan man säga att det är en mix av en massa traditioner: Europeiska, afrikanska, asiatiska.

När jag landade här kände jag inte som om jag landade i Afrika. Seychellerna är svårt att definiera, även stämningsmässigt.

Folket, språket och maten är en blandning av en massa olika influenser. De flesta är katoliker, men det finns en moské, hinduiskt tempel osv. så det tycks (i alla fall i mina ögon) vara en tolerant tillvaro. Många är etniskt blandade. Man märker inte av någon rasism eller ens avundsjuka eller nyfikenhet.

Vid en första anblick är det i alla fall väldigt avslappnat och liberalt, men bristen på tradition och det tidigare förbudet mot giftemål har gjort att många idag inte bryr sig om eller inte ens vill gifta sig. Det är Sex and the City in absurdum - utan the City. (Victoria, världens minsta huvudstad kan knappast kvala in i City-kategorin)

Kvinnorna är också otrogna, men inte lika ofta. En orsak till männens otrohet kan även vara att det fram tills nu har varit en ganska stor procentuell övervikt på kvinnor. En massa kvinnor, en massa Seybrew, en massa paradisiska stränder och inte världens största utbud av aktiviteter på en romantisk ö... Det är kanske drömmen för många män och det går väl an om man är ensamstående (och det var kanske därför som Js chef i London menade att positionen på Seychellerna bäst lämpade sig för en singel...).

En Seychellois vid namn K hade en engelsk fru. När han studerade i Skottland och hon bodde i södra England med deras två barn hade han en norsk älskarinna som han fick barn med. Nu är han skild och åter på Seychellerna där han har en flickvän och barn och en älskarinna vid sidan om. Bara för att nämna ett exempel...

Även om otrohet är vanligt är det inte helt rumsrent. Männen (eller kvinnorna) ljuger fortfarande om sin älskarinna/prostituerade och spelar oskyldiga (precis som i Sverige). Det är inte ok med två (eller fler) fruar eller fru + älskarinna. Och eftersom det är ett litet land är det nästintill omöjligt att hålla en otrohet hemlig, så de män/kvinnor som verkligen älskar sin partner riskerar inte sin kärlek genom otrohet. (Så om ni vill testa er partner och inte vill vara med i en dokusåpa är det bara att skicka iväg honom/henne till det verkliga Temptation Island...)

Och många bedragna kvinnorna lider. När Ls första man, och livs stora kärlek, lämnade henne för en annan kvinna var hon gravid i 7:e månaden. Både hon och barnet höll på att dö, eftersom hennes dotter föddes förtidigt p.g.a detta trauma. När barnet var fött kom mannen tillbaka och bönade om förlåtelse för den nya kvinnan hade varit otrogen, men då var det förstås försent för hans del. Nu är L gift med en annan man som också är otrogen och L berättar gärna för mig att hon hotat honom med kniv och när hon låg på sjukhuset med sin förtidigt födda dotter fantiserade hon om att hon mördade sin första man med pistol. Så jag skulle inte vilja påstå att otrohet är något de tar lätt på eller accepterar...

L var mycket imponerad av J som sorgset väntade och väntade på att jag och Julie skulle komma - och att han dessutom städar, lagar mat, tar hand om Julie, skämmer bort mig osv. Det är inte speciellt vanligt att männen här hjälper till i hushållet.
.
Trots alla historier jag har hört vill jag hävda att Seychellerna även är ett utmärkt paradis för småbarnsföräldrar och smekmånadspar! För ni visste väl att Seychellerna är en perfekt destination även för bröllopsresor?
.
P.S. Självklart generaliserar jag - alla seychellois(e) och expats är långt ifrån otrogna. Detta är mina subjektiva funderingar, baserade på händelser (dock ej personliga) i min omgivning.

4 kommentarer:

Miss Marie sa...

intressant inlägg! det skulle ju vara intressant att få reda på "säkert" om det är mer otrohet på seychellerna än här hemma, eller om det bara är så att det är svårare att hålla otroheten gömd där eftersom befolkningen är mindre?

ibland måste det ju vara svårt för de otrogna att hålla reda på alla kvinnor/män! han i skottland måste ju ha det lite jobbigt med att reda ut sina familjeförhållanden... :D

Lisa Christensen sa...

Ja, det vore intressant att veta. Jag skulle tro det eftersom många här inte ens verkar sträva efter att vara trogna. Men det kan ju, som du säger, också verka som om det finns mer otrohet här för att det inte går att dölja lika lätt.

Nadia sa...

Tycker också att det var ett väldigt intressant inlägg!
Och som nån redan sagt, det måste vara ett väldigt jobb att se till så att man inte blir upptäckt när man bor på en liten ö.

Lisa Christensen sa...

Roligt att du gillade inlägget och ja, de kan inte ha det lätt, männen! ;)