13 januari 2007

Londons historia

Vi har varit på Museum of London idag för att se tidens lagringar på den plats vi nu bor. Lustigt att tänka sig att det funnits en massa romerska bad här en gång i tiden. Och att London en gång sett helt annorlunda ut. Staden brann nämligen ner år 1666. Elsvådan startade i kungens bageri och spred sig snabbt. På fyra dagar hade 4/5 av London blivit till aska. Det var också kallare tider. På 1600-talet frös Themsen och människor hade marknader och spelade spel på isen. Man fick se en rekonstruktion av en 1800-talspub och kunde snabbt konstatera att det inte hänt mycket på den fronten. Att gå in på vilken lokal engelsk pub som helst är som att gå in på en 200 år gammal pub. Tiden har stått stilla.

London består egentligen av en massa små städer som med tiden smältit samman. Det förklarar varför det kan kännas som om man befinner sig mitt i en stad fastän man egentligen är långt ute i förorten. Alla områden har sin kvarterspub, sina restauranger, sitt uteliv. Det är som ett smörgåsbord av städer. Kanske är det därför som London ibland kan framträda som en splittrad stad för mig. London är på något sätt gränslöst. Man märker faktiskt inte var London tar slut och var nästa stad börjar.

Efter vårt museibesök gick vi på Nando's och åt. Jakob var inte så imponerad av deras peri-perisåser, men jag är helt såld på dem. Men det är riktigt stark portugisisk mat. Sedan gick vi in i en hälsokostaffär och köpte nyttigheter som torkade aprikoser, müsli och pumpafrön. Det var väl ett anfall av dåligt samvete efter vår KFC-frossa igår... "Dessvärre" ska vi snart hänge oss åt Grand Marnier-flamberade bananer à la Jakob...

Inga kommentarer: