20 augusti 2010

Konsten att vara tvåbarnsmamma med stil

Att vara tvåbarnsmamma är förstås underbart, men jag måste erkänna att det är lite hårdare än jag trodde. Mer än dubbelt så hårt skulle jag vilja påstå. Ändå har jag anlagt en (något tillkämpad) lättsam stil. Men det är inte lätt att hålla samma lediga, glamorösa takt som enbarnsmammorna när man har två barn med nitton månaders mellanrum. 

Först är det ju det kroppsliga. Hmmm. Min mage har fortfarande inte gått tillbaka till ursprungsläge som den gjorde efter Julie, men strunt samma. Det är ringarna under ögonen jag bekymrar mig för. Och de utskjutande nyckelbenen som barnen har för vara att använda som handtag (Aj!). Och rynkorna i pannan. Jag går skytteltrafik mellan Julie och Emil på nätterna. Jag sover ytterst fragmentariskt, om jag ens sover. Emil ammar ofta 7 gånger på natten mellan kl. 19-06. Sedan är det bara att upp och hoppa!

Och så är det dagarna. Dagarna då man låtsas vara en cool lattemamma. Ibland när jag högst tillfälligtvis bara har ett barn lyckas det kanske. Jag och tvååringen i handen, skuttandes fram på gatan. Eller jag och bebisen på höften, så där på en höft, ledigt liksom.


Men vanligtvis är det mer något i stil med:

Kaos. Utbrott (barnen, inte jag, jag är förstås superpedagogisk och filbunkslugn). Borttappade (bortkastade i ett obevakat ögonblick) skor. Skrik.

Men jag tänkte minsann inte låta mig stoppas i sommar så jag har varit inbokad och farit runt i stan och försökt se bekymmerslös ut.


Ett av få tillfällen då man lyckas fångas på bild tillsammans med båda barnen och se någorlunda harmoniska och lugn ut. Jag tror att ögonblicket var över så snart bilden var tagen. Ni ser ju hur lilleman redan är i busiga tankar!

Men jag vet inte... Ibland känns det som om vi är en hundrakilostrio som ångvälter fram på stan. Och så ser man lattemammorna. Mammorna med solbrillor och högklackat. Mammorna som har koll. Enbarnsmammorna. (Inte för att jag vill byta för något i världen, men jag beundrar deras flärdfullhet.)

Enbarnsmammorna: Drar runt på fjärderlätta, mikrosmå Bugaboos och Maclaren med ett lillfinger.

För att inte tala om babybjörnspapporna med fria händer som bekymmerslöst går runt i solen och pratar i mobilen.

Jag: Baxar upp vagnen för trottoarkanten och betraktar hur mötande flyr ut på gatan när jag paraderar fram med en syskonvagn i bredd. Eller ja, det är inte riktigt sant längre eftersom jag till sist kände mig manad att köpa en dubbeldäckare så att jag vågade åka buss igen. Det är lite lättare att se avslappnad ut när man har en syskonvagn som bygger på höjden.

Jag går på stan med någon enbarnsväninna och kämpar, kämpar, för att behålla samma lugn, se lika urbancool ut. Och kanske verkar jag ha full kontroll på något nonchalant vis (har t.o.m köpt mugghållare för latten som jag aldrig hinner dricka) tills Emil börjar krumbukta sig och vill upp i bärselen och Julie trotsigt vill "Gå selv!" och det ser ut som om jag kör runt med ett argt, skrikande getingbo.

Enbarnsmammorna: Sitter i parken på picknickfilten med behändiga barn i singular.

Jag: Försöker picknicka och medan Julie far runt i parken samtidigt som Emil vill amma och samtidigt som jag försöker säga fullängdsmeningar till mitt vuxna sällskap. Vem ska jag välja? (Förlåt, kära vänner!)

Babybjörnspapporna: Fortfarande fria nog att köpa en glass och kittla lilla Ella under tårna om hon skulle bli uttråkad.

Och så häromdagen mötte jag en vän som jag inte har sett på många år. Hon fick tre barn på tre år och är nu inne på nummer fyra. Och hon är fullkomligt lugn och harmonisk. Vad är hemligheten? "Hur överlevde du?" frågar jag och hon svarar förvånat, utan minsta ironi: "Jaha. Tycker du att det är jobbigt?"

9 kommentarer:

Ann sa...

Hahaha, "enbarnsmamman" låter ju som jag! Och "Babybjörnspappan" precis som O. Bortsett från att inom mig sprider sig paniken också emellanåt, när jag känner mig som ett vandrande preventivmedel (när barnet skriker och trilskas). Mitt lugn är ofta låtsats, det med. Fast O, han är faktiskt alltid så där cool och lugn på riktigt :-)

Men, jag är väldigt imponerad av dig, det måste jag erkänna. Själv orkar jag knappt med en, ibland :-) Kram!

Sandra sa...

Modigt.Hjälte.Stark.

Sara sa...

Ett par grejer bara: Du ser inte alls ut som du beskriver. Du ser fantastico ut på bilderna!

Jag har ju bara ett barn, men känner igen det där (kånkandet, springandet, rynkorna, var kom de ifrån?). Det beror lite på hur livfulla kids man har, tror jag. Det finns ungar som liksom bara sitter och låter sig skjutsas runt i sin mac Laren. Och så finns det andra. ;)

Hur som helst, du är vacker, duktig och du tar dig igenom det här!

Kram, Sara

Frau Atze sa...

Hej Lisa, du HAR stil, jag beundrar dig! Själv är jag "bara" enbarnsmama och längtar efter andra barnet... :-) trots allt du skriver

Kati

Lisa Christensen sa...

Ann: Jo... lite inspirerad av er var jag nog när jag skrev, haha! Tänker speciellt på den där hektiska dagen i Vasaparken... Kram

Sandra: Oh, tack! :)

Sara: Haha, jag vet inte... kolla det lila fältet under mina ögon på sista bilden ;) Men tack!
Kram

dieAtze: Då önskar jag dig en till underbar liten ;)

Miss Marie sa...

Okej, hade det där var min kompis hade hon nog fått en käftsmäll! Har ju inga egna barn men syrran har två så jag vet EXAKT hur jobbigt det kan vara (och har upplevt det själv under några fasansfulla timmar som barnvakt åt båda två!). Men det är klart, alla barn är ju olika och hon kanske har supergener? Vem vet...

Vackra bilder som vanligt, och jag tycker nog att både Emil och Julie är lika dig, inte färgerna kanske men ansiktsdragen!

Lisa sa...

Tycker att du är jättestilig minsann!

Kan nog tänka mig att det är tufft ganska ofta. Men snart blir det nog lite bättre. I alla fall om du far lite mer sömn om nätterna.. Tror du inte?

Kram kram!

Lisa Christensen sa...

Marie: Hon är väldigt trevlig och äkta så jag tror faktiskt att hon är så där übercool på riktigt :) Eller så är hennes barn superlugna. Eller så har hon bara glömt hur det är - i ren självbevarelsedrift (4:an är en sladdis), haha!

Lisa: Tack! Jo, bara man fick sova lite på nätterna... Kramar

maja....full av färg & form sa...

Haha...du är UNDERBAR!!!!!!
och själv är jag enbarnsmamman nsom INTE kommit i form...alltid har platta skor och inte orkar med....

Vår inbjudan är stående och du är välkommen när som helst....med ett barn, två barn, med man...själv...ja i vilken konstellation som helst!

Kramar