27 juli 2009

À propos...

À propos den 3 juni
À propos trötthet
À propos depp
À propos lycka
À propos att välja Sverige framför Seychellerna

Vi ska få en vinterbebis! ...Om allt går som det ska.
.
Denna gång vill jag be att få en tjock bebis på minst 3 kg, tack! En punktlig en i vecka 40, om man nu kan beställa det.

Men... vissa dagar är jag rädd och undrar hur jag vågar igen och hur jag ens vågar skriva om det här (jag har påbörjat detta inlägg så många gånger och sedan sparat det opublicerat). Jag känner alltför väl till när förhoppningar brister. År 2007 i vecka 8 och år 2008 i vecka 30. Men i vecka 30 fanns det hopp och den förhoppningen brast ut i (nervös) lycka över vår Julie.

Nu hoppas jag på mer lycka, att vi får en till som smyger iväg och snor toalettrullar när vi inte ser, att återigen ha en terrorist på natten...
.
Men för mig är det inte längre vecka 12 som är den magiska gränsen att ta sig förbi och ett plus känns ytterst preliminärt. Jag vet aldrig när det är säkert att berätta, att hoppas... Och därför berättade vi tidigt för många denna gång, för det finns liksom inget som är säkert för oss.

Men någon gång i vinter, när nätterna är långa, hoppas vi på en till att älska...

22 juli 2009

Senaste nytt från Bel Ombre

Inom loppet av en vecka har detta hänt i Bel Omre, Seychellerna:

En person har blivit rånmördad i sitt hem.
En person har dödats av en centipede i sin trädgård.
En fiskade har trillat överbord, trasslat in sig i fiskenätet och drunknat.

Det kunde ha varit någon av oss. Bortsett från det där med att trassla in sig i fiskenätet kanske. Vi bodde i Bel Ombre, men just nu känns det ganska bra att inte vara där.

Vi sov alltid med en machete under sängen. Men vi behövde som tur var bara använda den till att dela kokosnötter.

18 juli 2009

Prinsessan på Haga

Jag gick tillbaka lite i bloggen och till Seychellerna och kunde konstatera att det var bättre förr. I alla fall på bloggen. Men egentligen tror jag att jag är lyckligare nu, även om bloggen hade en vackrare mise en scène när vi bodde på Seychellerna.

Nu är jag uppbokad nästan dagligen och har ett helt annat socialt liv än när jag var expat. Det är därför jag inte hinner blogga så ofta. Bloggen har blivit mitt dåliga samvete och ibland känns den som en kär gammal vän som jag inte hinner skriva till.

Men det var inte det jag ville skriva om. Jag ville berätta att Hagaparken, den 18 juli, svensk sommarsol när den är som hetast, jordgubbar och korvgrillning nästan är lika underbart som att ligga på stranden vid Port Launay. (Men inte riktigt, det ska erkännas. Vit sand mellan tårna och salt, salt vatten att guppa på slår nog ändå Brunnsviken med några hästlängder.)

Jag tycker om enkelheten här. Man kan promenera på existerande trottoarer. Bara en sådan sak. Och så kan man äta jordgubbar (det gick också på Seychellerna, men till hutlösa priser förstås och med en massa koldioxidutsläpp på sitt samvete).

Men nu över till Hagaparken och lite bilder:


Prinsessan på Haga kan själv! Smörgåsen i högsta hugg.



Går själv!

Ramlar ibland...

... upp igen!


Sedan försöker man ta mammas solbrillor!


Julie vill konstant ha en jordgubbe i munnen eller i antågande, annars blir det gallskrik.

J x 2


Trötta små fötter...

15 juli 2009

À la carte

Eftersom Julie nu är före detta prematur ska hon enligt läkaren äta samma mat som oss. Vi har därmed fått skriva om hennes meny och det är bye bye med barnmatsburkar (som hon i alla fall har totalvägrat emellanåt).
.
Nu ser menyn ut som följande:
.
Västafrikansk kycklinggryta med jordnötssmör
.
Massor av smörstekta kantareller i gräddsås med timjankyckling och gnocci
.
Citronlax med yoghurtsås och potatis
.
Gammal hederlig svensk kalops
.
Linssoppa
.
Vitlöksbröd
.
Och hon slukar allt (förutom min lax som tydligen var usch!). Sofistikerad bebis med andra ord.

Bloggträff

Iförrgår var jag på bloggträff för första gången på Vapiano* (första gången för bloggträff och första gången för Vapiano) i gamla stan.
.
På plats var bloggerskorna Helena, Milla, Lisa (initiativtagare), Sascha, Petra och Maja (med söta lilla Neo). Det var intressant med nya möten, nya människor. En trevlig och oväntad bloggbonus. Tack alla för en trevlig kväll!
.
*Vapiano är tydligen en stor kedja som kommit till Sverige. Fast food i lyxförpackning ungefär. Självbetjäning med finare restaurangkänsla. Pizza, pasta, sallad och sådant. Och så massor av människor så konceptet verkar gå hem.

12 juli 2009

Ex-prematur

Det regnade med frenesi häromdagen när jag steg ut ur porten med Julie varmt nedstoppad i den regnsskyddsbeklädda barnvagnen. Det var sådant där ösregn av seychellisk kaliber. Ett regn som smattrade så ilsket att det trängde igenom paraplyet och jag vadade i vatten upp till anklarna på min strapatsrika resa till Danderyds sjukhus och tillbaka i tiden.

Framför huvudentrén sålde de jordgubbar precis som för ett år sedan. Men vädret var bättre den gången. Det var kanonsommar. Har jag hört. Själv var jag instängd i ett mörkt rum med Julie och pumpade ut mjölk var tredje timme och matade med sond och höll koll på saturationsmätarna.

Nu. Ett år senare. I samma korridorer, med vana steg, i det som var vårt hem i några veckor förra sommaren. Jag delar hiss med en kille som bor på avdelning 21. Han har också fått ett barn född i samma vecka som Julie, han är där vi var förra sommaren och jag hinner säga "Lycka till! Allt gick bra för oss!" innan jag kliver ur hissen på ett annat våningsplan (återbesöksplanet). När vi låg där på avdelning 21 hade jag önskat att jag hade kunnat se in i framtiden och veta att allt gick bra. Det är det bästa jag kan ge en annan prematurförälder - att berätta att det gick bra för oss, att ge vidare hoppet till någon annan.

Jag och ettårsjulie går av på våning sju. Det är den våning man vill komma till när man bor på våning nio eller våning fem. Våning sju är lika med stor bebis eller i alla fall en bebis som inte längre är inlagd.
.
Vi får träffa en sjukgymnast och en läkare och det är många "Kan hon...?" och ja, hon kan! Ja, hon kan gå. Ja, hon säger några ord (som man oftast kan förstå med lite fantasi - dä = där). Ja, hon kan resa sig upp utan stöd. Och så säger läkaren att hon är frisk och normal, vilket vi redan visste, men det känns så skönt att få ett professionellt erkännande. Och bäst av allt: Vi behöver inte komma tillbaka för fler återbesök (bortsett på en rutinmässig ögonkontroll) för hon är en ex-prematur nu som läkaren kallar henne och med de orden vet jag att den där tiden är över, mardrömmen är slut, jag behöver inte oroa mig mer, jag behöver inte kolla att hon andas (även om jag kommer på mig själv med att ändå göra det). Det är över nu.

Det enda Julie ligger efter med är storleken. Där måste vi fortfarande korrigera. Men att hon är liten känns litet i sammanhanget.
.
Nästan ett år på midsommar
.
Det har varit milstolpar att passera:

När de tog bort alla sladdar och Julie plötsligt var en trådlös bebis som alla andra.
.
När hon nådde 2 kg.

När vi fick åka hem (jag trodde aldrig att jag skulle överleva första natten ensam med henne, att jag skulle vara den som skulle se till att hon levde - vilket hon dock klarade bra av sig själv).

När vi tog bort andningslarmet (vilket jag envisades med att ha kvar fastän läkarna inte menade att det var nödvändigt).

När hon kunde amma helt själv och jag kunde sluta med det eviga pumpandet (vid 4-5 månaders ålder).
.
När hon sa mamma/pappa.

När hon lärde sig sitta/krypa/resa sig...

När hon tog sina första steg.

När hon fyllde ett år.

När hon tog prematurexamen.

Nu är hon bara Julie, vår glada, och ibland arga, ettåring. Och vi är så stolta!

5 juli 2009

En resumé av helgens bravader....

Fredag: När åskan och regnet hade lagt sig mötte jag och Julie upp J i Vasastan (han slutade redan klockan tolv). Vi promenerade bort till Östermalm, besökte Saluhallen, gick vidare mot Djurgården och hamnade till slut på Rosendal, som jag genast korade till min favoritplats i Stockholm. J och jag drack öl och äppelmust och Julie var alldeles vild av lycka på det gröna gräset under äppelträden. Sedan gick vi hem med en påse full med pain au chocolat, foccacia, ekologiskt bröd och blommor - allt fick vi av N som arbetar på Rosendal.

Saluhallen bjuder på en massa delikatesser...

Rosendals trädgård är en fantastisk plats som jag alltid kommer att återvända till när jag behöver lugn i storstadsbruset.

Inne i ett utav växthusen

Rosendals café

Glad liten flicka tultade/kröp runt under äppelträden.

Lördag: Ingela och David bjöd oss på persisk middag. (Ni kan läsa mer om kvällen här.) Det var underbart gott och vi hade trevligt och pratade hela kvällen tills Julie började gnugga sig i ögonen och det var slut på det roliga. Men så snart vi promenerat ut på Stockholms gator blev hon pigg igen. Som vanligt alltså.

Söndag: Nåja, lite städning och andra oglamorösa saker inledde dagen. Sedan blev det shopping och nu på kvällen har Julie ätit blåbärspannkakor med hallon och J har lagat god tandoorikyckling, saag paneer (fast med halloumi) och raita, så nu är ni alldeles uppdaterade och informerade om varenda liten petitess.

Blåbärspannkakor intas helst med hela ansiktet. Ögon och näsa ska också gärna matas.

Indisk middag

3 juli 2009

Långholmen

Stad och strand

Jag har ännu inte hunnit visa J denna underbara och idylliska oas mitt i stan. Strand, klippor och glass för stressade stockholmare.

2 juli 2009

Dagarna med Julie

Annars ser våra dagar mest ut så här*:

Julie och Tilly i Rålambshovsparken.

På Smedsuddsbadet.

*Den censurerade versionen. Vill ni ha hela verkligheten så lägg till en utslagen mamma på gränsen till kollaps...

1 juli 2009

Gripsholms slott

Mariefred avslutades med ett besök på mitt favoritslott.

Prinsessan på slottet.

Dagen avslutades med picnic i slottsträdgården.