27 november 2008

Med utsikt över havet

Numera somnar vi till bruset av floden som rinner bortom träden och vi vaknar till fågelkvitter och tittar man ut över trädtopparna ser man den milsvida Indiska Oceanen breda ut sig. Vi bor på solnedgångssidan av ön nu, på bergssluttningen ner mot havet.
.
Efter tiden i stan hoppas vi att detta kan bli scenen för grillaftnar och hängmattsmys. Vi bor i ett hus som tillhör ett par från Serbien. Hon, en ballerina (väl synligt från en mils avstånd) med svepande rörelser och dansant ut i fingerspetsarna, för sig med fjärilslätta fingrar, dramatiserande gester och berättar historier om hur de flydde hit från kriget. Teatralisk, intensiv och förfinad. Han, en designer med förkärlek för snirkliga mönster, röker och ser ut som Mr Big. Just nu befinner de sig på Bali. Och därför sitter jag och skriver i ett rum med utsikt.
.
Trädgården har redan blivit bestulen på bananer, men så länge det bara är bananer de tar är man lyckligt lottad.
.
De senaste åren har antalet inbrott på Seychellerna ökat dramatiskt. Nästan alla våra vänner här har blivit rånade minst en gång. Även när de är hemma. Och då talar vi inte bananer.

Julrea

Åkte genom Victoria idag och där hängde stora banderoller om julrea. Tydligen den största i mannaminne, vilket förmodligen bara innebär att de återgår till priserna som var för några veckor sedan, innan de chockhöjde priserna. (Pringles kostar numera 120 kr på Supa Save. Supa save indeed...)
.
Fram till den 25 december är det hur som helst 50% rea och så har folk förhoppningsvis råd att leka "Finns det några snälla barn här?" om någon månad eller så.
.
Och förresten, brukar inte julrean slå till först efter jul?

21 november 2008

Mammas flicka

Light-bloggar lite som hastigast medan Julie ligger och filosoferar över en mjukisdelfin med badring.
.
Vi var på yachtklubben idag och åt lunch med den Stillsamme Amerikanen och hans nyanlända San Fransisco-fru. Hon visade sig vara en mycket insiktsfull kvinna. Jag tror att hon är en av de få som officiellt har erkänt mig som Julies mamma utan invändande kommentarer som: "Hon ser precis ut som J!!!!"/"Är du verkligen säker på att du är mamman???". (Jag har inget emot om folk säger att Julie liknar J, men det hade varit trevligt om någon, någongång, sa att hon liknade mig. Eller i alla fall om de kunde bespara sig kommentarer om hur mycket hon inte liknar mig.)
.
Först sa Mrs Stillsamme Amerikanen att hon kunde se oss båda i Julie. Sedan, vid närmare inspektion, gick hon så långt som att säga att ögonformen, näsan och munnen var min (och hon är grafisk designer, dvs bildmänniska, så helt fel kan hon väl inte ha?). J fick behålla färgerna.
.
God bless America!

20 november 2008

Abstinens

Tack till er som har kommenterat! Det har varit uppmuntrande att läsa.
.
Jag har märkt att jag är så arbetsskadad efter två års bloggande att jag även under min "bloggsemester" tänker: "Det här skulle vara bra bloggmaterial." Som när den kubanske läkaren börjar flirta så snart J och Julie är utom synhåll eller när sjuksköterskan erbjuder sig att amma Julie precis som om det vore den mest självklara sak i världen.
.
Jag velar fortfarande. Speciellt när Internet brakar ihop flera gånger om dagen. Det är så mycket jag skulle vilja berätta om livet på Seychellerna, men jag orkar inte blogga kravmärkt just nu, orkar inte ge min trötta blogg den där en om dagen-dosen.
.
Men det är mycket möjligt att jag återkommer. Jag har redan abstinens...

14 november 2008

Sista kapitlet...?

Jag har inte bestämt mig än, inte riktigt i alla fall, men kanske är det dags att säga upp bloggen...

Vi får se om detta blir till en kort, nästintill omärkbar konstpaus (man vet ju vilken dragningskraft bloggandet har), en paus på jag-vet-inte-hur-länge eller ett avslut. Oavsett vad så är planen för den omedelbara framtiden att checka ut ur cybervärlden en liten (?) stund och bara känna på det verkliga livet och spendera tid tillsammans med min underbara lilla familj.

13 november 2008

Wanted: Big models

Tjocka lår, dubbelhaka, en mage som en ballong... Idealen ser annorlunda ut i babyland. Vem annars hade kommit undan med att rapa, prutta, dregla och kräkas ohämmat? Och inte nog med det - varje ökat gram på vågen fyller en med en omåttlig lycka.

Utmaning 1

Sanna har utmanat mig. 7 alldagliga och oväntade saker om mig. Oväntade? Nåja...
  1. Morgontrött (och kvällstrött sedan jag fått Julie)
  2. Otålig (enligt andra)
  3. Hade lila ögon när jag föddes (nu är de mörkbruna)
  4. Flyttade runt otroligt mycket under min uppväxt (resultatet kan ni se i mitt resande)
  5. Har bott i fem olika länder (men det vet ni säkert vid det här laget...)
  6. Har soleksem (ändå envisas jag med att bo vid ekvatorn)
  7. Är väldigt dramatiserande

Utmanar: Den som vill.

12 november 2008

Hur jag egentligen hamnade här...

Först intog jag Manhattan. Med lysande ögon på nybakt studentmanér. Jag minns att det var neonbelysta nätter och dagdrömmar och mardrömmar och jag gick ut på ställen som hette Bumpers och Charlie Browns. Jag minns röda päron, tranbärsjuice, soplukter, avgaser och vackra gamla barndomsminnen. Vi stack iväg i en cabriolet och tappade bort oss och jag önskade i hemlighet att vi inte skulle hitta hem.

Och sen kom Frankrikeepoken. Lata dagar vid stranden, förströelser, varma nätter och fötter som trippade runt i sandaler och trampade i hundbajs. Det var någon fest vid Place Massena och det var människor som kom och gick i ens liv. Och jag gick runt och prövade på. Men ibland ville jag bara gå hem, vila fötterna på en plats, tillhöra - någonting, någon...

Och sen kom London med alla pubar och jag kikade in i en massa liv, men jag kände mig aldrig hemma. Och så var det här som det skulle bli livsavgörande. Jag hade knackat på i olika länder, det hade varit så många intryck, men så lite avtryck; inga bestående men, hur mycket jag än drabbades. Men sedan... när den andra londonsommaren var på väg mot sitt slut och jag inte ville leka den här leken längre. När London luktade gammalt av pubar, heltäckningsmattor och dåliga erfarenheter som jag helst ville packa ihop i en låda och aldrig öppna igen.
.
Jag hade börjat planera bokslut när min vän bokstavligen släpade med mig på en pub. Jag skulle nämligen agera förkläde och moraliskt stöd eftersom hon hade en date med en skotte. Det var då jag träffade J.
.
Men London var redan nerpackat i väskan och min ryanairbiljett var utprintad och jag flög hem till Sverige två veckor senare.
.
Sedan var det Stockholm-London i nästan ett år och en J som bearbetade mig att återvända på nya premisser; lockade med frukostar i Regents Park och menade att London låg nära kontinenten och om jag sa Prag sa J: "När ska vi åka?"
.
Well, jag åkte till London och packade upp staden igen. Och detta var början på det liv jag har nu...

11 november 2008

Sorry!

Jag ska snart lägga band på mig och sluta lägga ut fler strandbilder, men innan jag gör det måste jag bara visa er hur kristallklart vattnet är.
Föreställ er vattnet: Helt badkarsljummet, genomskinligt och så salt att man ligger och guppar som en anka på vattenytan.
Jag snorklade för första gången i helgen och det var som att simma runt i ett akvarium. Man simmade ut bland korallerna och befann sig plötsligt mitt i ett fiskstimm. Rekommenderas varmt!



En till av dessa underbara kvällar...

Mormor guppar runt, sista kvällen på Seychellerna


Det har visst varit fars dag, något som gått oss förbi, men jag tror inte att J hade det alltför dåligt den dagen: På seychellois innebar fars dag en tur till stranden med snorkling och glass. Grattis i efterskott, älskling!

Julies dag på stranden

Helgen spenderade vi vid Port Launay. Julie älskar att vara vid havet. Mot slutet av dagen, när solen inte är så stark får komma ut ur sitt lilla tält, kika på världen och doppa sina små tår i Indiska Oceanen.

6 november 2008

Snart dags för adressändring

Inom en inte alltför avlägsen framtid plockar jag bananer direkt från trädgården. I slutet av månaden flyttar vi nämligen från den lilla huvudstaden till ett litet hus nära havet, ett hus med en liten veranda och en liten trädgård med bananplantor, mangoträd och kokospalmer och 10 minuter till stranden.
.
Där, mellan två palmer, hade jag tänkt installera mig och Julie i en hängmatta.

5 november 2008

Good Morning America!

Bilden är hämtad härifrån.

Så vaknar man lagom till att McCain slänger in handuken och bjuds på Obamas segertal till frukost. En inte helt fel start på dagen. Julie ligger på aktivitetsmattan, medan CNN rullar i bakgrunden.

När J var och hälsade på i Sverige sist satt jag och ammade dygnet runt till kandidaternas Acceptence Speach på CNN. Senare på natten, då jag satt som en zombie och pumpade ut mjölk, frågade jag J på fullaste allvar:

"Är republikanerna för amning?" (Man märker var mina prioriteringar i livet låg vid den tidpunkten...)

J tittade på mig som jag var en galning. "Vad menar du?"

Smått irriterad upprepade jag min fråga, tyckte att den var helt logisk. Hur kunde han inte hänga med i mina invecklade resonemang? Men när jag hade hört min egen fråga för andra gången insåg jag vad jag sa. "Äsch, glöm det!" avslutade jag och återgick till mitt pumpande.

(Börjar förstå det där med "gröt i hjärnan" av amning.)

Anyway. Idag får jag lite mer sömn (även om natten kunde ha varit bättre) och kan glädjas över Obamas seger. Även om jag fortfarande inte har listat ut var han står när det gäller frågan om amning.

4 november 2008

Det har börjat skena...

Ekonomin här galopperar. Landets valuta är en sten som någon kastat i havet. Alla håller andan. Och nu börjar priserna stiga. Folks besparingar har plötsligt blivit till ingenting.
.
Dessa vackra smaragder, utslängda i Indiska Oceanen, är snart värdelösa. Utanför landets gränser har valutan - tills nu - inte varit värd mer än pengarna i ett monopolspel för man har inte kunnat växla om dem, men inom landet har de förstås haft sitt värde. Nu ska man kunna växla till forex, men frågan är vad det hjälper när kursen störtdyker.

Bäst före 2008-04-28

Bästföredatumet på min logga gick visst ut redan i slutet på april då det var bye bye med Big Ben, engelska pubar och andra engelska klichéer.

Själv försöker jag fortfarande hinna ikapp med allt som har hänt i mitt liv detta år och än verkar det inte vara slut på äventyr...

3 november 2008

Shopping på Seychellerna

Jag hade förstås varnats redan innan, men det var ändå något av en chock att handla för första gången här nere på Seychellerna. Chock nr 1 kom redan på Supa Save, en stor affär i två våningsplan med väl tilltagna ytor. Jag ropade i triumf till J att här fanns ju visst en massa varor! En kort stund senare insåg jag att det var se, men inte röra. En rulle Pringles chips kostade ungefär en femtiolapp och 500 gram pasta låg också i den prisklassen. Vill man ha Barillaskruvar så kostar det. Tror vi gick där ifrån med en brödlimpa.
.
Dags för nästa affär. Lite mer moloken än när jag gick in på Supa Save kunde jag konstatera att priserna var något mer svenska, men å andra sidan fanns det ju nästan ingenting på hyllorna. Ingen mjölk och ingen ost, men vad sägs om schampo/duschkräm/balsam eller vad det nu står på arabiska? Eller lite importerade kakor från Singapore gjorda på kinesisk giftmjölk, kanske?
.
Nästa! Ytterligare en affär stämplad med det lilla märket SMB, vilket innebär att regeringen stödjer det och där med priserna. Svenska priser alltså, eller ja, nästan i alla fall. Vi lämnar affären med ett paket spagetti för 15 kr och en liter mjölk för 20 kr.
.
Oftast får man handla i fyra olika affärer innan man har bockat av allt på inköpslistan.
.
Får man lön i utländsk valuta och arbetar inom turism har man nyckeln till det som vissa här anser vara det verkliga paradiset - en livsmedelsaffär av västerländska mått. Och astronomiskt dyr förstås.
.
Eftersom det mesta importeras till Seychellerna är det antingen svindyrt eller icke-existerande - för oss dödliga i alla fall. Ibland kommer en last av bristvaror och då kommer folk från affären med berg av dessa varor. På kort tid är affären tömd på t.ex billig (=svenskt pris) mjölk. Det finns inga ransoneringskort, men det borde kanske finnas.
.
Ibland kan man nästan tro att det var under kriget. Minus krig. Folk talar med längtan i blicken om enkla och självklara saker som en påse chips. Om man nu inte nöjer sig med bananchips. När J var och hälsade på mig i Sverige var han lyrisk över utbudet på Ica. Det var som ett barn som fick sin första chokladkaka efter år av krig. Och grädde, vilken lyx!
.
Lokala varor som frukt, grönsaker och fisk är dock billigt. För 20 kr kan man få sagolikt god fisk åt hela familjen. Det blir inte mycket exporterade märkesvaror för vår del, iställer är det lokalproducerat som gäller och jag har nog aldrig ätit så hälsosamt förr. Nästan varje dag njuter vi av fisk och nyplockade, solmogna frukter och grönsaker.
.
Folk ser inte direkt fattiga ut, men har man en månadslön på 2000 kr kan man ju själv räkna ut att det inte räcker långt när priserna - i bästa fall - är svenska.
.
När det gäller shopping, dvs klädshopping, så är det med londonmått, eller vilka andra mått som helst, nästintill obefintligt. Köpte ett par billiga sandaler för 75 kr. Efter en vecka gick de sönder. Ersatte dem med ett par flip flop för 50 kr. En vecka senare är de också sönder och jag vågar påstå att det inte är något fel på mitt sätt att gå. 75 kr är kanske billigt för ett par skor, men inte om de har en livslängd på en vecka. Man kommer väl inte precis till Seychellerna för att trippa runt i Manolo Blahniks, men något vill man ju ändå trippa (nåja) runt i.
.
Annars finns det i princip inga modekläder eller modeaffärer. Det finns endel småbutiker och ett litet shoppingcenter av blygsamma mått i Victoria and that's it. Men det kan faktiskt vara skönt med lite fashion detox. Kedjor som McDo, H&M, Ikea, Starbucks och dyl göre sig icke besvär här på öarna.
.
För övrigt har valutan här sjunkit i värde med 50% mot dollarn sedan igår och dagen är ännu långt ifrån slut. Ja, ni kan ju tänka er vad det har för effekt på priserna på importerade varor och på ekonomin i stort här nere...

Mellanmål

Nyplockat från marknaden