31 januari 2008

Skyskrapor i Stockholm?

Fönstren skallrar, det smattrar på taket och på gatan utanför flyger soptunnor omkring i blåsten. Det är riktigt engelskt ruggväder idag. Dricker pepparmyntste och kramar min varma vetekudde medan jag försöker skriva.

Häromdagen läste jag att det finns planer på att bygga skyskrapor i Stockholm. Med risk för att låta som en bakåtsträvare måste jag erkänna att jag skulle känna sorg över att se hela Stockholms skyline plötsligt förvandlades. Har inget emot att man bygger modernt längre ut, så att man ser stadens ålder som årsringar på ett träd, men räcker det inte med de fula hötorgsskraporna mitt i city?

När man har bott i andra städer förstår man verkligen hur unikt vackert Stockholm är. Det är som en stor småstad och det är charmen. Jag älskar New York, men New York är New York och Stockholm är Stockholm och borde inte försöka göras om till något det inte är. Om man absolut måste ha ett little New York i Stockholm kan man kanske göra som i London där man har byggt en ö med höghus lagom långt bort i Canary Wharf.

5 kommentarer:

Miss Marie sa...

jag håller med, stockholm har ju en så pass unik skyline ändå. skyskrapor kan väl vara bra, men någon annanstans istället! =)

Tankevågor sa...

Håller också med om och tycker det skulle vara fult med skyskrpor i Stockholm. Den vackra skyline som vår stad har med sina många kyrktorn skulle förstöras då.

Här regnar det nästan varje dag. Men ingen snö i sikte än.

Ha en trevlig helg!

Anne sa...

ja sthlm är verkligen som en stor småstad.

Det Mörka Hotet sa...

Bra idé att de kan bygga lite längre bort....i Södertälje: ha, ha!

Lisa Christensen sa...

Marie: Ja, det är så vackert med de gamla husen som speglar sig i vattnet...

Londongirl: Hoppas att kyrktornen slipper konkurrera med skyskrapor! Helgen var fin och solig, men jag har haft huvudvärk och inte kunnat njuta :( Hoppas att din helg var fin!

Anne: Ja, den är söt och lagom stor tycker jag.

DMH: Undrar vad södertäljeborna skulle tycka om det... ;) I Kista har de ju redan börjat bygga modernt, så de kunde kanske fortsätta däromkring.