5 juni 2008

Ajabaja!

Det är många krav när man är gravid. Gå bara in på livsmedelsverkets sida för vad man får och framför allt inte får äta. Man ska akta sig för miljögifter i fet fisk, men se till att få i sig tillräckligt med omega-3. Kalcium är bra, men inte tillsammans med järn. Stressa inte! Vila dig! Motionera! Och framför allt - må bra!

Jag äter havregrynsgröt med linfrön och solrosfrön och hallon och blåbär och bananer och mjölk nästan varje dag. Och så försöker jag att få i mig fisk (lax ska visst helst vara odlad enligt svenska rekommendationer och viltfångad enligt de engelska om jag minns rätt) minst två gånger i veckan och tar omega-3-tillskott från England (som visst inte riktigt rekommenderas av alla svenska barnmorskor). Dessutom försöker jag göra salladsdressing på linfröolja, men man ska passa sig så att man inte överdoserar sitt omega-3-intag.

Den koffeinfria latten (koffeinlatte vågar man ju knappt andas in) får refuseras eftersom koffeinfritt tydligen är värre än koffein då det tillsätts kemikalier när man avkoffeinerar. Suck! Här har man gått omkring och trott att man var nyttig när man drack koffeinfritt Earl Grey...

Och man ser misstänksamt på all mat som kan tänkas innehålla listeria eller toxoplasma och omvärlden ser misstänksamt på en själv och undrar om man är paranoid eller bara allmänt gravid. Och bananerna ska vara obesprutade och ekologisk mjölk och laktobakterier är förebyggande mot allergi.

Dessutom läste jag att barnet ska sparka 10 gånger i timmen, jag trodde att jag läst fel, att de måste mena om dagen, men nähe, då! Men mitt barn ligger ju inte och sparkar som en metronom dygnet runt...

Jag hade växtvärk i benet för ett tag sedan och barnmorskan menade att det kunde bero på brist på salt och natrium och att Ramlösa kunde vara bra och vad gör jag? Köper saltlakrits istället! Det är ju också salt eller?

Dessutom har jag insett att jag inte har spelat tillräckligt med musik för barnet så att det blir skönsjungande och musikaliskt och dessutom borde jag prata med barnet och usch, vad trött och uttråkad röst jag har ibland (barnet kommer ju att tycka att jag är en tråkmåns!).

Dessutom hade jag bestämt mig för att min dagbok skulle bli en liten bok till barnet. Jag skulle göra collage med bilder som en liten hemlig ask att öppna när h*n blir stor, men istället känner jag mig som en dålig brevskrivare som inte skriver till mitt barn. Igår sammanfattade jag två månader i punktform!

Neurotisk? Jag?

9 kommentarer:

Sara sa...

Och jag har varit ledsen flera gånger och sedan fått jättedåligt samvete! Tänk om bebisen känner att jag inte är glad? Och jag låg sÖmnlös efter att ha ätit ett oskalat äpple.
Det där med koffeinfritt var något nytt. Fasiken!

Prinsessan sa...

Vilken härlig skildring av dina tankar. Lisa, du skriver så bra, det är en sån fröjd att läsa dina texter. Har inte barn, så vet inte hur det är att vara gravid, men det här med en massa krav... så är det ju med allt. Dividera med hälften, så blir allt säkert bra :-) Kram.

Thérèse sa...

Det är ju helt otroligt mycket man inte får äta. Undrar om inte såna listor ger blivande mammor väl mycket nojor. Minns själv att jag var otroligt noga med allt. En gång på ett fik åt jag en baguette med några skivor brie-ost på utan att tänka mig för. Efteråt hade jag världens ångest och var hur nojig som helst. Känns ju inte heller sunt egentligen men jag och barnet överlevde mitt lilla snedsteg.

En sak som jag är lite nyfiken på. Vad säger man om alkohol i England? I Sverige är det ju absolut nolltolerans men jag har hört att vissa länder tycker att något glas då och då är okey. En bekant som är barnmorska berättade att det är ganska vanligt att även svenska gravida kvinnor dricker ett halvt eller ett glas vin då och då. Det är kanske inte skadligt men själv smakade jag inte ens när jag var gravid och ammade. Så klart får alla göra som dom vill på den punkten men jag hade blivit alldeles för nojig bara jag tagit en klunk vin. Men är det någon skillnad på Sverige och England här?

Skulle du gilla vin och bli sugen kan jag tipsa om att det på Systemet finns väldigt goda alkoholfria sorter.

Lisa sa...

Sara: Det där med koffeinfritt var något jag läste på Internet, men det är inte någon officiell rekommendation mot det så det är nog inte något vi behöver oroa oss över alltför mycket.
Får man inte äta oskalade äpplen heller? Det har man ju gjort...
Jag har märkt att barnet rör sig mer när jag är upprörd eller ledsen och då får man ångest över det också. Det är inte helt lätt att vara glad och stressfri hela tiden :)

Prinsessan: Tack så mycket! Blir verkligen jätteglad att höra att du tycker att jag skriver bra :D
Jag brukade inte vara så här orolig och bekymrad tidigare, men jag har hört att det blir bättre med andra barnet... Man orkar väl helt enkelt inte oroa sig mer :) Kram

Thérèse: I UK är det ok att dricka 1-2 glas vin i veckan om jag inte minns fel. Jag vet inte, men jag TROR att det kanske är för att många dricker när de är gravida och att en nolltolerans kanske inte skulle hjälpa på dem. Själv har jag inte smakat en klunk. De första tre månaderna kände jag avsmak och även om jag nu rent smaklöksmässigt skulle kunna dricka vin skulle jag inte kunna göra det med tanke på mitt barns hälsa och mitt samvete. Det kanske inte är skadligt med ett glas, men jag dricker väldigt lite i vanliga fall också så för mig är det inte värt.

barajagjohanna sa...

Ja, herregud, det är inte lätt vad man ska tro på och vad man ska följa...

barajagjohanna sa...

Ja, herregud, det är inte lätt vad man ska tro på och vad man ska följa...

Lisa sa...

Barajagjohanna: Nej, och rönen ändrar sig ju hela tiden...

Marie sa...

jag håller med prinsessan; underbart skrivet! så där tror jag många gravida känner sig! =)

Lisa sa...

Marie: Åh, tack så jättemycket :) Man blir lite orolig av sig, men det kanske är naturligt...