19 september 2008

Underkänt

Att gå till BVC känns lite som när man gick i skolan och fick tillbaka provet och hoppades på alla rätt. Man går dit med förväntan och hoppas Julie gått upp ordentligt i vikt. 300 gram i veckan är mvg.

Vågen stannade på 3800 gram prick. 285 gram tyngre än förra veckan. Maratonamningen ger i alla fall resultat.

Sedan berättade jag att ett nattligt matningspass med att amma, ge utpumpad mjölk på flaska och därefter pumpa ut ännu mer mjölk att förvara i kylen tar mig 2 timmar. Sköterskan såg på mig och sa:

"2 timmar! Du ser ju pigg ut, men du måste vara trött."

"Ja", svarade jag och log, men kände att jag var nära att börja gråta. Sådär som när man var liten och ramlade och slog sig och hade ont, men inte så där jätteont så att man grät för man förstod inte hur ont det gjorde förrän någon kom och sa "men staaackare, hur gick det?". Men jag är ju inte fem år så jag grät inte. Jag log. Jo, jag är jättetrött.

"Om det fortsätter så här kommer du ju att kollapsa. Och så mager du är", fortsatte sköterskan och pekade på mina nyckelben. "Eller är du alltid så där mager?"

"Ja, jo, jag är väl alltid så här, eller... nu är jag väl ännu smalare än innan jag blev gravid."

Mvg för Julie och underkänt för mig. Men hade jag bott i Hollywood nu hade mitt bmi på 17,7 prisats. Jag hade säkert fått en post-pregnancy-diet uppkallad efter mig. Men eftersom jag bor i Sverige sa sköterskan istället att jag skulle äta avokado.

Och jag gick lydigt och köpte en avokado som nu ligger på köksbordet för mogning. Och jag äter så mycket jag kan, jag har en massa extra fett i maten, men ibland hinner jag inte äta frukost före klockan halv två (som idag) eller lunch förrän klockan fem (som igår). Middag? Vad är det?

Jag ammar nästan konstant och ett pass innebär oftast till-och-från-amning i en-två timmar (Julie orkar ca 10 min sedan måste hon pausa 10 min). Om jag inte lägger till med nappflaska vill hon äta igen om 30-60 minuter igen. Lägger jag till med utpumpad mjölk på flaska (vilket är lättare för henne att suga i sig) kan det ta ytterligare en timme för henne att få i sig 100 ml., men efter detta kanske hon sover en stund (2 timmar). Att man då skulle hinna ta sig en powernap är ett skämt för under denna tid måste jag pumpa mer mjölk, äta, diska, sterilisera nappflaskor, duscha, arrangera inför flytten.

Och när Julie är vaken borde man gå ut på promenad så att hon får frisk luft, träna hennes nacke på aktivitetsfilten, sjunga sånger, låta henne lyssna på cd-skivor med regnskogsljud eller vågsvall. Helst borde jag sjunga godnattsånger - men inte falskt för då kan hon bli tondöv. Dessutom har jag fortfarande inte hunnit köpa en babysitter!

Sen ringer min mormor och när hon hör om min amning utbrister hon att "så där kan du ju inte hålla på!" Men vad ska jag göra? Det är inte som om jag kan säga till Julie att vara mer amningseffektiv. Dessutom menar min mormor att plastnappflaskor är livsfarliga (jag har försökt få tag på glasflaskor, men de är utsålda överallt).

Håhåjaja... Och egentligen har jag inte tid att skriva detta inlägg.

16 kommentarer:

Linalotta sa...

Det låter verkligen inte lätt...men jag vill ändå önska dig en trevlig kväll och helg.
Hoppas att amningen snart går lite snabbare/smidigare.

Kramar Linalotta

nina sa...

Du har verkligen fullt upp nu hör jag, måste vara påfrestande. Om jag hade bott närmare hade jag gärna kommit och diskat och steriliserat flaskor åt dig så du får vila lite mellan varven.

Själva amningen är ju svår att påverka såklart, men strunta i alla onödiga krav. Julie klarar sig nog utmärkt utan nackträning och regnskogsljud, det är viktigare att du får ta igen dig när du kan.

När åker ni förresten? Det kommer nog bli skönt med en pappa som kan ta vargpassen. :-)

Kram på dig!

Nadia sa...

Oj, det låter jobbigt...en liten tröst är ju att det faktiskt blir bättre.

Jag gav min son nappflaska om nätterna eftersom han var en "snuttätare" och inte åt sig riktigt mätt. Jag kan dock säga att jag ganska snabbt tröttnade på att pumpa (det är jobbigt!) och gav honom ersättning om nätterna istället...

Sara sa...

Men söta du! Du måste försöka ta hand om dig också! Amningen kräver massor med energi, och nattvaken också, och du behöver kraft och ork. Satsa på mellanmål! Personligen rekommenderar jag magnum mandel... ;)

Sara sa...

Du är en riktig hjältinna i alla fall, jag är så imponerad!

londongirl sa...

Du skulle behöva någon som pysslade om DIG lite grann....kom och hjälpte till med allt praktiskt.
Men glasflaskor är för tunga och otympliga....tror mormor att plasten inte blir tillräckligt ren eller?

Skickar dig en kämpa-på-men-var-rädd-om-dig-kram från mig!

Anne sa...

Ta hand om dig vännen. Du behöver någon som kommer och serverar brunch med frukt, juice och nybakat bröd under amningen.

Nadia sa...

Och du, det där med sterilisering av flaskor höll jag också på inför varje nattmatning tills jag såg ngn barnläkare på Tv4 (eller var det nu var) som menade att det räckte med att koka flaskan ngn gång då och då eftersom den upphör att vara steril så fort du heller mjölk eller ersättning i den.

Tycker så synd om dig! Men den där tröttheten försvinner efter ett par månader, jag lovar! Och då kommer du ha tid att duscha, laga mat, gå på cafeer och dessutom njuta av din dotter utan att vara omsluten av den där ogenomträngliga hinnan av trötthet.

Det Mörka Hotet sa...

Ha, ha: jag är den enda killen som (so far) som kommenterar detta inlägg! :-)

Verkar kämpigt: hoppas du tar hand om dig själv och glöm inte att järntabletter är ypperligt i ditt tillstånd!

Ingela sa...

Du har fått utmärkelsen: I love your blog av mig!

http://ingelasdagbok.blogspot.com/2008/09/i-love-your-blog.html

Kram!

Ann sa...

Usch, det låter inget vidare vännen! Du måste ta hand om dig och äta bra. Du vet att jag mer än gärna kommer och hjälper dej om du vill. Jag är helt frisk nu. Om inte annat hoppas jag att vi hörs snart. Kram

Sanna sa...

ät och ät man behöver det om man ska orka och amningen är det bara du som kan bestämma hur länge du orkar med och ingen annan, jag orkade inte till slut för att min lilltjeje ville äta konstant hela tiden man var som en snuttefilt men jag gav erättning för att få sova till slut och hon vart nöjd ialla fall fel eller inte hon är helt ok idag ialla fall
KRAMISAR tjejen du är kalas duktig lyssna på dig själv och hur du känner så kommer allt gå bra!!!
Kram

Lisa sa...

Tack så mycket för alla era snälla och uppmuntrande kommentarer! :D

Stora, varma kramar till er alla!

Linalotta: På bvc trodde de att det skulle gå bättre om någon månad eller så. Hoppas!

Nina: Haha, tack! Man skulle behöva en speciell nappflasksteriliserare :) Bara den saken tar en evighet.
Vi reser i början på okt.

Nadia: Ja, alla säger ju det, att det blir bättre. Det är bara att uthärda lite till...
Konstigt att de måste ställa kraven så högt och kräva konstant sterilisering i fem min om det ej behövs.

Sara: Tack! Jag ska genast springa ut och handla magnum mandel ;)

Londongirl: Min mamma hjälper mig, men ibland MÅSTE hon ju lämna mig och göra något annat och då rasar hela världen, är totalt hjälplös och även när hon hjälper mig skulle man behöva fler som skötte olika saker.
Det har varit larmrapporter i DN om farliga ämnen i plasten, men jag har kollat att Julies nappflaskor inte innehåller det, men min mormor litar inte på någon plast längre...

DMH: Kul med en kille som också engagerar sig! Järntabletter, yes! Ska packa ner vitaminer till Seychellerna.

Ingela: Tusen tack, vad snällt! :)

Ann: Ja, du hörde ju hur det var när vi talade i tel ;) Så är det JÄMT.

Sanna: Tack :) Skönt att din dotter blev nöjd! Tycker ej det är fel med ersättning, men eftersom Julie är prematur och vi ska flyga vill jag boosta hennes immunförsvar så mycket det bara går!

barajagjohanna sa...

Jag är också oerhört imponerad av dig! Men du får inte glömma bort dig själv. Ju bättre du äter, desto bättre mat får ju Julie i sig. Och så orkar du lite mer om du äter lite bättre.

Hoppas att du får det lite lättare snart!

Nilla sa...

Styrka till dig! Äta och dricka och sova är vad du behöver. Kram!

Lisa sa...

Barajagjohanna: Jag vet, man vill ju att mjölken ska vara bra och näringsrik också! Men på bvc menade de att hon fick i sig vad hon behöver så mycket som hon går upp varje vecka :)

Nilla: Tack! Det är det enda jag längtar efter just nu... Kram