24 februari 2012

Tre barn på tre år. Del 1

Jag känner livet i mig! Isen smälter, det börjar bli vår, jag börjar bli glad och när man väl håller på att komma ut ur kylan och mörkret inser man hur tungt det varit, nu när man vågar kika tillbaka.

De här intensiva åren har nästan varit som i ett töcken och jag hoppas att jag kommer att komma ihåg något när jag ser mig i backspegeln om några decennier. Annars har jag tusentals bilder och videofilmer att gå igenom...

Det där med tre barn på tre år kräver en uppsats så jag tänkte ta det i etapper. Det är ju många aspekter i livet som påverkas. Hur klarar barnen det, hur klarar kroppen det, hur klarar kärleken det?

Jag börjar med barnens perspektiv. De kommer förmodligen nästan att vara som trillingar eftersom de är så nära i ålder. Jag har själv inga syskon så jag kan inte jämföra med min egen uppväxt, men jag kan se att de har otroligt roligt tillsammans och att de yngre lär sig av de äldre, vilket tycks snabba på deras utveckling. Stimulansen är stor. 

Det positiva med att ha tre barn tätt är att de verkligen har utbyte av varandra och leker. De använder samma leksaker och kan nästan byta kläder. När Vera också blir lite större kommer det vara lätt att hitta på aktiviteter som alla tycker om eftersom de är i ungefär samma fas.

Det negativa med att ha tre barn tätt är att de alla slåss om mamma och pappa. De konkurrerar med varandra (men det gör kanske alla syskon) och ibland vill alla vara bebisar och ligga i famnen. Julie är 3 år och storasyster, men hon är ju inte stor. Sedan Vera kom har det skett en viss regression. Hon kan, men hon vill inte kunna. Hon vill vara liten, hon vill ha hjälp. Sedan i nästa sekund är hon en stor tjej och sen är hon mamma och rollerna pendlar hit och dit och det är både jättekul och jättejobbigt att vara störst. Men roligast tycker hon nog ändå att det är att vara störst. Speciellt när hon får rosa lypsyl och inte Emil. För han är för liten. Och han förstår inte. Och Julie är en stor tjej som nu vill ha nagellack (hjälp! Börjar det verkligen så här tidigt?). Blått nagellack ska det vara. Och hon vågar rida på en häst som heter Ceder och det vågar inte Emil. Det är Emil som är hennes största konkurrent just nu. Vera är hennes lilla älskling och hon gör verkligen allt för henne. Det är underbart att se. Vera skäms bort med leksaker, nallar, nappar och spex. 

Emil är ju mittemellan och just nu i trotsåldern. Han är snäll mot Vera och drar Julie i håret. Han har en lugn grundläggning, men just nu är han två år och ja, tvååringar är ju som de är. Jag hoppas bara att det är en tillfällig fas. Han har inte varit speciellt svartsjuk av sig alls. Han känner inte till ensambarnets roll och har aldrig haft privilegiet. Han fyllde år för en månad sedan och precis som en klocka har han gått in i en ny fas - busar, terroriserar och charmar sig sedan ur alla situationer.

Vera. Lugn som en filbunke och alltid glad. Harmonisk av nödtvång kanske, men hon har landat i kaoset som om det vore i bomull. Skriken verkar inte bekomma henne. Hon tittar glatt på bråkstakarna och undrar vad det är för spännande som händer.

Det svåra är att få egentid för Julie och Emil. Vera har sin egentid när de är på förskola. Då myser jag och lilla Vera hemma, går på promenad eller babysimmar.

Som mamma känner man att man aldrig räcker till, men å andra sidan hade kanske ett endabarn krävt mer uppmärksamhet. Våra barn har varandra och det frigör tid för mig och gör att de aldrig känner sig ensamma. Så fort Vera inte ammar mer ska jag försöka ha lite ensamtid med Julie respektive Emil. Jag vill gärna uppskatta dem var för sig. Eftersom jag själv är ensambarn, och har alltid avskytt det, känns det som en gåva att ge mina barn syskon, men jag har fått kommentarer om att "Hur kan du göra så mot dina barn?" Men jag upplever det som om de är lyckliga barn och lyckliga tillsammans. I mina ögon är det främst fördelar med att ha syskon tätt, men vi får väl se sedan när de är stora och kan utvärdera sin uppväxt...

Ni undrar förmodligen hur skillnaden är på att ha ett, två eller tre barn.

Att få första barnet var det hårdaste för mig eftersom Julie var prematur och jag var oerfaren mamma. 1420 gram och 40 cm. Första barnet. Sondmatning. Hjärnscanning. Kuvös. Den skräcken är omätbar med allt annat. Jag var som ett darrande asplöv hela tiden.

Att få andra barnet fullgånget var en revansch, men det var en chock att få två barn. Jag hade inte återhämtat mig helt psykiskt från neotiden (även om jag hade gått och pratat med någon om det). Rent logiskt hade jag redskap att hantera det och förstå att Emil inte var en lika skör fågelunge, men rent känslomässigt reagerade jag på min tidigare erfarenhet och hade svårt att sova på nätterna, hade andningslarm på Emil, handspritade mina händer blodiga tills han var fem månader och vi hade hunnit in i maj månad och RS-säsongen var över. Gradvis blev jag lugnare - av ren utmattning kanske, eller så insåg jag att mina barn faktiskt var starka och friska.

Att få tredje barnet har varit det lättaste emotionellt. Inget andningslarm. Kort tredagarsblues, men annars inget. Som J sa: Att få två barn är mer än dubbelt så jobbigt. Men att få tre barn är inte tre gånger så jobbigt.

Trean följer med, slinker in i rutinen på något lätt, omärkligt sätt.

Jag har ju tre barn som sagt, så inläggen blir lite utan struktur, utan förfining, men jag tänker att det är bättre att skriva något än inget. Det får bli allt för denna gång. Men fortsättning följer! Ska skriva lite mer om den fysiska påverkan på kroppen, förlossningarna, kärlek och ja, om ni har några frågor om något så passa på!

17 februari 2012

6 månader





Idag har det gått exakt ett halvt år sedan vår yngsta prinsessa gjorde blixtentré en tidig sensommarmorgon och jag hör snön smälta utanför fönstret, som en första vårvittring.

Så här bedårande har hon blivit och jag kan fortfarande inte förstå att vi har kunnat ha sådan sagolik tur - tre gånger! Vera är världens lättaste lilla bebis, alltid glad och lysande, även om hon just nu är förkyld och tung och slak i kroppen som en tygnalle i mina armar. Hon har mycket mörkt hår och de blå ögonen har precis fått något varmt i sig, just nu är de nästan turkosa som man kanske kan se på bilderna. Undrar vilken färg det stannar på denna gång.

16 februari 2012

Men ibland är det så här härligt också...


Lite trebarnsvardag

Och nu. Efter fyra veckor med avlusning, baddande av heta feberpannor, J på veckolånga kurser, sömnlöshet till medvetslöshet. Borde jag skriva ett inlägg om tre barn på tre år. Att det ska vara så svårt att få till, haha!

Men alla hjärtans då? Hur gick det?





Ungefär så. De tre musketörerna gjorde allt i sin makt för att förhindra romantik. Först Emil. Vägrar sova. Kastar nappar. Snurrar runt. Ropar efter mer saga. Sedan Vera. Vägrar sova. Punkt. Hon fick vara med. J fixade fram hummer, lax och champagne. Övertrötta Vera låg i babysittern och tittade på och vi visste att hon var borderline till terrorist så vi stressade med att se varandra djupt i ögonen och svalde ner hummern med champagne och avslutade med att trycka ner några donuts ovanpå det. Sedan Julie. När man tror att man äntligen ska få sova. Julie och J bytte rum. Julie hamnade i dubbelsängen med mig och Vera och J låg på golvet bredvid Emils säng och sov på några kuddar. 

Och sedan var det ju hela dagen igår. Era böner räddade mig. Klockan åtta sov de två "stora" och klockan nio sov jag och Vera. Men klockan 5.45 var det dags att upp och hoppa igen. Och så - efter en vanlig morgon med barn i sprättbåge och hundra lager av underställ, tröjor, overaller, vantar, mössor och skor - möts man av förskolelärarnas hurtiga miner: "Det går löss igen!"

Alltså, om jag ska avlusa små barn igen lägger jag mig ner på marken och dör. Jag dör.

15 februari 2012

Say a little prayer for me...

Jag har förberett mig som inför ett krigsanfall. Positivt tänkande, några minuters sömn. Vällingflaskorna står förberedda och klara. Jag har bunkrat upp med kakor som förhandlingsvaror. Tänker locka hem dem med mango för att inte förfrysa i snöblåsten.

De är tre mot en. Men jag ska försöka överleva en hel dag och kväll ensam med barnen. Det är just nattningen av tre barn som jag bävar mest för. I värsta fall får vi bara somna på soffan alla fyra.

Nu håller jag andan, tar sats och går ut i snålblåsten för att hämta på förskolan... Wish me luck!

14 februari 2012

Alla hjärtans också!

Det blir visst inga krusiduller i år heller, inte med de tre söta terroristerna i huset. Vi sparar upp till vår dag i juni. Fast egentligen borde vi slösa med kärlek, nu när vi har allt, men det finns ingen tid. Så att stjäla ett kort ögonblick, en liten skål när barnen har lagt sig och huset är tyst och dammet faller är lyx. Efter en tacomiddag med barnen ikväll väntar lite champagne och hummer.

Glad alla hjärtans dag på er!